Kleinzoon op zoek naar fotoalbum van opa

Actueel 236 keer gelezen

Pijnacker - De in Amsterdam wonende Beppy Viergever (49) is op zoek naar één of meer fotoalbums van zijn opa Cornelis Jan Viergever.

Opa Viergever is in 1910 in Rotterdam geboren en woonde met zijn vrouw Maartje Viergever-Vriezenburg, een zoon en een dochter, aan de Tamboerstraat 3 in Rotterdam Crooswijk. Zijn kleinzoon is er achter gekomen dat er in Pijnacker “iemand” moet zijn die dit fotoalbum of de fotoalbums in zijn bezit heeft.

De partner van kleinzoon Beppy zocht contact met de Telstar met het verzoek wat aandacht aan deze merkwaardige zaak te schenken. Bep, Beppy genoemd, doet op het terras van Het Witte Huis zijn verhaal: “Opa Cornelis Jan Viergever is tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en te werk gesteld in Duitsland, bij de plaats Berlijn-Lichtenrade. Kortbij was het kamp Sachsenhausen. In 1944 kreeg Martha Viergever-Vriezenburg, via het Rode Kruis, een bericht over de vermissing van haar echtgenoot. Verder geen bijzonderheden. In mei 1945, tijdens de bevrijding van Nederland, is hij plotseling per legerauto van het Rode Kruis thuisgebracht.”

Daar bleek echter dat zijn vrouw kennis te hebben gemaakt met een andere man. Cornelis Jan Viergever senior was, zacht gezegd, wat verbaasd en trok daaruit de consequenties. Hij bracht zijn zoon, de toen elfjarige Cornelis Jan Viergever junior (Cor, de vader van Beppy) naar zijn eigen ouders. Daarna is hij zelf vertrokken, vermoedelijk naar België.

Pijnacker

Waar het echter om gaat is het feit dat een van de broers van opa Cornelis Jan Viergever senior – Henk Viergever – in 1994 verteld heeft over een man uit Pijnacker die in het bezit zou zijn van fotoalbums van opa Cornelis Jan Viergever.

“Ik weet verder niets van de Pijnackerse man” zegt Beppy, die werkzaam is als vrijwilliger. “Niet hoe hij heet en zelfs niet of deze man nog leeft. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk. Maar volgens mij moeten er toch wel mensen in Pijnacker zijn die iets van deze geschiedenis afweten. Daar zou ik dan graag mee in contact willen komen.”

Tips: 010 - 785 7607 of 06 - 5575 3901, via internet: beppyviergever@gmail.com of mail naar onze redactie@telstar-uitgeverij.nl

> grote foto Cornelis Jan Viergever

Fotoalbum opa nog niet opgespoord

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant