Meldingen vanuit de samenleving

Actueel 115 keer gelezen

Onze redactie deed via de krant en op Telstar Online een oproep onder het kopje ?vernielzucht?. Wat vinden onze lezers van de vandalismegolf in onze gemeente? Waar ligt de oorzaak? En bovenal: Wat is d? oplossing van het probleem. Hieronder een greep uit de massaal ingezonden mailtjes en reacties

.

?Het zijn vaak dezelfde figuren die nog laat op straat rondhangen. De ouders moeten zich wat meer met de jeugd bemoeien en belangstelling hebben voor hen.?

Carla

?Op de eerste plaats is dat tuig zelf verantwoordelijk voor hun daden en op de tweede plaats hun ouders. Ook in volgorde van betalen! Maar aangezien het de ouders kennelijk niets kan schelen, wordt de cirkel van stompzinnig slopen niet doorbroken.?

Boze Klapwijker

?Het is een probleem van alle tijden. Alleen vergeten we graag zo snel mogelijk nare dingen. In de jaren zestig waren er namelijk al jeugdbendes. Misschien niet in Pijnacker-Nootdorp, maar wel in steden van enige omvang. Het enige echte probleem is in dit land dat het steeds voller en drukker wordt en er dus niet genoeg ruimte meer is voor iedereen en iedereen zich dus aan elkaar gaat ergeren. Heb je wel eens gezien wat er gebeurt als je vijftig muizen in een aquarium van dertig bij dertig centimeter stopt? Juist, die vreten elkaar dus gewoon op en dat is wat hier ook gaat gebeuren. Niks geen praatjes over opvoeding en aanpakken. Geboortebeperking en een vergunningsplicht voor het krijgen van kinderen, dat is de enige oplossing!?

Joop

?Het is gewoon walgelijk. Ik heb ze zelf tegen palen en verkeersborden zien trappen, maar had op dat moment geen mobiel bij me, anders had ik gelijk gebeld. Maar ik blijf alert op deze mislukkelingen.?

Leo

?Volgens mij kan het vandalisme een stuk worden teruggebracht door veel zwaarder te straffen. Niet dat softe beleid dat nu wordt gehanteerd. Dit heeft een afschrikkende werking en door ze een paar weken op te sluiten na het vernielen van een bushokje heb je ook even geen last van dit tuig. Gewoon tijdelijk uit de samenleving halen. En de vandalen zelf of hun papa of mama de schade tot en met de laatste cent terug laten betalen.?

Ed

?In Berkel en Rodenrijs zijn we aan de Klaverweide een buurtwacht gestart. Er is bijna geen overlast meer!?

Dennis

?De jeugd heeft een soort publieke onschendbaarheid verworven. Zowel als ouder als medeopvoeder (omgeving) mag je zeker geen vinger naar het kind uitsteken! Dus met oeverloze discussies waarom iets niet mag, zijn kinderen ondertussen enthousiast hun grenzen aan het verkennen.?

MyPrecious

?Elk weekend wordt er hier in de buurt wel iets gesloopt. Heb zelf een grote kras op de auto. Ik heb jaren in Den Haag gewoond, in goede en mindere buurten, en ik heb het nog nergens zo erg meegemaakt als in Nootdorp. De oorzaak lijkt me ouders/opvoeding, het Tokkie-gehalte is hier erg hoog en echt niet alleen in Ypenburg! Daarnaast heeft de politie het uit de hand laten lopen door zich 's avonds nauwelijks buiten te vertonen.?

Jeroen

?Iedere jongere verveelt zich wel eens, en daar is echt helemaal niets mis mee. Het ?zich vervelen? heeft naar mijn idee weinig tot niets met de vernielzucht te maken. Vernieling is niet speciaal van deze tijd. Dat was vroeger ook al zo, hoewel ik denk dat het toen minder vaak voorkwam. Ik denk dat er verschillende factoren zijn die hiertoe leiden: Ten eerste het feit dat in de meeste gezinnen beide ouders door hun werk gewoon niet voldoende aanwezig kunnen zijn voor de jongeren. De kinderen krijgen hierdoor geen of te weinig aandacht en begeleiding in hoe ze om moeten gaan met problemen, stress, onzekerheden en frustraties. Er wordt te weinig geleerd hoe ze onderscheid moeten maken tussen goed en kwaad, rationeel en irrationeel, hoe ze vrienden moeten maken en de goede vrienden kunnen kiezen, voor zichzelf kunnen opkomen, hoe ze nee moeten zeggen. Normen en waarden dus, hoe vervuild dat begrip ook is geraakt. Die aandacht zoeken ze vervolgens op straat, waar nog meer jongeren zijn die in hetzelfde schuitje zitten, en waar ze het dus ook niet van kunnen leren.

Dan is er het groepsgedrag. Om maar ergens ?bij te horen? en om frustraties bot te vieren, wordt er overmatig alcohol gebruikt, geblowd en vernield. En misschien gaat het ook wel om de ?kick? of is het gewoon een roep om aandacht of waardering van hun ?vrienden?. Als de jongere in zijn eentje is, zal dit waarschijnlijk niet voorkomen, maar in een groep moeten ze vooral laten zien hoe stoer ze zijn door te vernielen, en de alcohol en drugs nemen alle eventuele twijfels (of gezond verstand) weg. Verder is natuurlijk het bijna afwezig zijn van politie op straat tijdens de uitgaansuren ook een prima manier om ongestraft te vernielen. De bezuinigingen bij de politie helpen ook een handje mee. En als laatste denk ik dat als er meer jeugdhonken of uitgaansgelegenheden worden geopend in de gemeente, dit niet zal leiden tot minder vernielingen!?

B. Kielman

"Ik ben moeder van twee pubers en ??n bijna-puber. Ik spreek de vernielingen absoluut niet goed, maar laten we wel wezen, er is bijna geen plek waar jongeren mogen zitten. Er is gewoon nergens een plekje voor ze. De meeste jongeren hebben niet zoveel centjes zodat ze de hele avond in de Guijter of de Trucker kunnen gaan zitten, dus zoeken ze een ander plekje waar ze met vrienden kunnen gaan chillen. Doen ze dat op de openbare weg dan worden ze in ieder geval gecontroleerd door de politie en als ze kunnen (want daar kan de politie voldoende aanleidingen voor vinden, het lijkt wel of ze die regels daar speciaal voor uitvinden) dan krijgen ze een bekeuring omdat ze een ?overtreding? begaan. Op deze manier worden ze overal ?weggejaagd?. Ik kan me daarom best voorstellen dat jongeren redelijk gefrustreerd raken hier in Pijnacker. Laatst hoorde ik dat een buurtbewoner eigenhandig een (openbaar) bankje heeft verwijderd zodat er geen jongeren meer op kunnen ?hangen?. Stond er later in een verslag dat er weer eens vernielzucht door jongeren was gepleegd. Dat klopt toch niet, dacht ik zo. Stempel is weer gedrukt op de jongeren. Ik word ook echt niet vrolijk als ik hoor dat mijn zoon bijna elke dag wordt gecontroleerd op zijn ID-kaart omdat hij ?ergens? zit. Mensen, geef die gasten nou eens wat lucht. Snappen ze nou nog niet dat het op deze manier niet werkt? En dan vinden ze het ook nog gek dat er geen respect is voor de politie. Nogmaals, dit is geen reden om spullen te vernielen, totaal niet, maar je krijgt wel een beetje de pest in op deze manier."

Een moeder

Vandalisme loopt spuigaten uit

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant