Amerikaanse studenten in Pijnacker

Actueel 32 keer gelezen

Pijnacker - Donderdag 15 juli bracht hoogleraar Peter Furth van de Northeastern University in Boston met een groep van zijn studenten een bezoek aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

De studenten volgen in Boston een opleiding civiele techniek en zijn een maand in Nederland om meer te leren en ervaringen uit te wisselen over duurzaam transport. Hun speciale belangstelling gaat daarbij uit naar de fiets, een typisch Nederlands transportmiddel dat in de Verenigde Staten aan een voorzichtige opmars is begonnen.

Groeigemeente

Pijnacker-Nootdorp is voor de Amerikaanse studenten een goed praktijkvoorbeeld omdat het een groeigemeente is. Hier kunnen ze zien hoe bij de aanleg van nieuwe woonwijken al vanaf de ontwerpfase rekening wordt gehouden met infrastructuur en voorzieningen voor de fiets.

Excursie

Wethouder Jos? van Egmond heette de bezoekers welkom in het gemeentekantoor. Na een korte presentatie over ons verkeersbeleid stapten de studenten op de fiets voor een excursie door Pijnacker. De tocht duurde ruim twee uur en er werd uitgebreid stil gestaan bij fietstunnels, rotondes, woonerven, fietsstraten, fietsparkeerplaatsen en schoolzones.

Indruk

De nieuwe fietstunnel bij de Duikersloot maakte grote indruk. Dat gold ook voor de vele rotondes en vooral de grote ?turborotonde? Klapwijkse Knoop van de N 470. De rotonde is in de Verenigde Staten nog een relatief onbekend fenomeen.

Tweede plaats

De Amerikaanse bezoekers waren enthousiast over ons fietsbeleid. Zij waren verbaasd dat maar liefst 39 procent van de inwoners van Pijnacker-Nootdorp voor korte afstanden (tot zeven en een halve kilometer) de fiets neemt. Wat het gebruik van de fiets betreft staat Pijnacker-Nootdorp daarmee overigens in onze stadsregio op de tweede plaats na Midden Delfland. De studenten zeiden veel idee?n te hebben opgedaan, die zij straks terug in Boston zullen verwerken in hun eindscripties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant