'Van der Kooy moet eind 2011 weg zijn'

Actueel 527 keer gelezen

Pijnacker - AckersWoude BV, een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de ontwikkelaars ABB en Schouten De Jong, is na zeven jaar onderhandelen tot een akkoord gekomen over de aankoop van het 15.000 vierkante meter grote perceel van A.J. van der Kooij BV aan de Klapwijkseweg. Volgens het akkoord moet het bedrijf eind 2011 de huidige locatie aan de Klapwijkseweg hebben verlaten.

Dat zegt directeur Annette van der Kooij van het bedrijf en dat wordt ook bevestigd door de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Annette heeft op 10 mei van dit jaar de overeenkomst getekend en naar de gemeente gestuurd voor mede-ondertekening. Vervolgens is het echter stil van de zijde van de gemeente.

Annette van der Kooij, dochter van oprichter Arie van der Kooij, die zich eind jaren vijftig vestigde aan de Klapwijkseweg, zegt dat er een zodanige overeenkomst is gesloten, dat de kopers verantwoordelijk zijn voor de sanering van de grond. Die is vervuild met onder meer minerale olie waarmee het bedrijf in het verleden werkte. Op dit moment wordt er alleen plantaardige olie verwerkt. ?We verwerken plantaardige olie voor hergebruik. Duurzamer kan het niet?, aldus Annette van der Kooij die laat weten dat ze met haar bedrijf best in Pijnacker-Nootdorp gevestigd wil blijven.

Bijvoorbeeld op Bedrijvenpark Heron in Nootdorp waar ook diverse autodemontagebedrijven van De Binckhorst in Den Haag een plekje zullen krijgen. ?De maximale milieucategorie van Heron is 4.2 terwijl wij in de categorie 4.1 zitten. Wat dat betreft passen we er dus in?, aldus Annette die zegt dat ze aan de zijde van de gemeente nog niet veel enthousiasme heeft ontmoet om in Pijnacker-Nootdorp gevestigd te blijven.

?We zijn een van de oudste bedrijven in Pijnacker. Al meer dan een halve eeuw zijn we hier gevestigd. We hebben 25 man/vrouw personeel in dienst en leveren dus een goede bijdrage aan de plaatselijke werkgelegenheid. Bovendien zijn we, zoals ik al zei, een milieuvriendelijk bedrijf met een duurzaam product, waarvan je tegenwoordig niet veel meer ruikt. In het verleden rook je ons wel eens, maar dat had te maken met het verhitten van palmolie. Dat zijn we anders gaan doen waardoor je die geur niet meer ruikt.?

Annette van der Kooij zegt dat er wel eens ori?nterend is gesproken over vestiging op Bedrijvenpark Heron in Nootdorp. ?Ze wilden dat wij een artist impression zouden aanleveren van wat we dan zouden willen bouwen, maar voordat ik veel kosten ga maken, wil ik graag eerst horen of de mogelijkheid er is. En eigenlijk vind ik het best schandalig dat er niet wat meer enthousiasme is om een echt lokaal bedrijf voor de gemeente te behouden.?

Ze is wel blij dat er na zeven jaar moeizaam onderhandelen eindelijk een akkoord is, maar ze vindt het tegelijk wel vreemd dat de gemeente cq AckersWoude BV alweer meer dan twee maanden niets van zich heeft laten horen. ?We waren het na enorm veel heen en weer praten en schrijven helemaal eens en ze hoefden alleen de handtekening nog maar te plaatsen.?

De gemeente zegt in een reactie dat het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders het concept-akkoord eerst wil voorleggen aan de gemeenteraad, dit gezien de hoogte van het bedrag en de politieke gevoeligheid van het onderwerp.

AckersWoude is een van de hoofdpijndossiers van het nieuwe gemeentebestuur. Ten behoeve van de woonwijk AckersWoude van 1200 huizen tussen bedrijventerrein De Boezem en de woonwijk Klapwijk is voor tientallen miljoenen grond gekocht ? vooral van voormalige tuinbouwbedrijven ? maar de woningmarkt ligt dusdanig op zijn of haar gat, dat het nieuwe college AckersWoude wil gaan heroverwegen.

[line]

College van Burgemeester en Wethouders:

?We leggen het concept-akkoord voor aan de gemeenteraad?

Naar aanleiding van het verhaal van Annette van der Kooij van A.J. van der Kooij BV hebben we de gemeente wat nadere vragen voorgelegd. Die zijn schriftelijk van een antwoord voorzien en zo is de volgende tekst ontstaan.

Annette van der Kooij zegt dat de overeenkomst door haar op 10 mei van dit jaar is getekend en naar de gemeente gezonden voor mede-ondertekening. Vraag: klopt dat en waarom is de overeenkomst nog niet getekend door de gemeente cq AckersWoude BV?

Antwoord: Het college geeft er de voorkeur aan om de (concept) overeenkomst te bespreken met de raad. Hiervoor zijn twee redenen, te weten de hoogte van het bedrag en het politiek gevoelige karakter van het dossier.

Heeft de vertraging iets te maken met de heroverweging van AckersWoude of gaat het opnieuw om inhoudelijke zaken binnen de overeenkomst? Als de bouw van AckersWoude een aantal jaren zou worden uitgesteld, is het dan mogelijk dat de gemeente Van der Kooij voorlopig niet gaat verwerven?

Antwoord: De vertraging vloeit voort uit praktische overwegingen. De afdoening van deze kwestie kon niet onder verantwoordelijkheid van het oude demissionaire college plaatsvinden. Het nieuw benoemde college heeft vervolgens een aantal weken nodig gehad om zich in dit dossier te verdiepen. Als gevolg van het zomerreces van de raad kan de overeenkomst niet eerder worden besproken dan in september aanstaande. Verder is in de Bestuurlijke Agenda vastgelegd dat de ontwikkeling van AckersWoude zal worden heroverwogen. Ook over dit onderwerp zal in september 2010 met de raad worden gesproken. Hierdoor kunnen beide ontwikkelingen in samenhang met elkaar aan de orde komen. Vooruitlopende op de raadsbehandeling na de vakantie is het niet opportuun om in te gaan op mogelijke toekomstscenario?s.

De kern is volgens Annette van der Kooij: AckersWoude BV ofwel de gemeente verwerft de grond en zorgt zelf voor ?de schoonmaak? daarvan. Wat is de reden dat de gemeente zelf de grond gaat cq laat reinigen? Houdt dat niet een groot risico in? Wat is eigenlijk in grote lijn de aard van de vervuiling van de grond?

Antwoord: De situatie is als volgt. Het bedrijf Van der Kooij heeft aangegeven dat zij de grond alleen wil saneren voor de huidige bestemming 'bedrijfsdoeleinden'. Voor de toekomstige bestemming 'woningbouw' worden echter hogere eisen aan de sanering gesteld. Het is niet mogelijk om de verschillende saneringsopgaven apart te organiseren. In de (concept) overeenkomst staat daarom dat de verwervende partij, AckersWoude BV, voor de sanering zal zorg dragen. In grote lijnen is sprake van ernstige verontreiniging als gevolg van bedrijfsactiviteiten.

Als termijn geldt dat Van der Kooij eind 2011 weg moet zijn. Klopt dat?

Antwoord: Ja, volgens afspraak zou het bedrijf Van der Kooij eind 2011 weg moeten zijn.

Van der Kooij zou zich best elders in de gemeente willen hervestigen, maar zegt dat de gemeente niet staat te trappelen om het bedrijf een plek te geven op Heron, terwijl het qua categorie daar past: 4.1. Op Heron is zelfs 4.2 toegestaan. Annette van der Kooij is daar eigenlijk behoorlijk ontstemd over. Vraag: wil de gemeente zich inzetten om Van der Kooij met 25 man werkgelegenheid binnen de gemeente te houden of ziet men het bedrijf liever naar elders vertrekken?

Antwoord: In algemene zin wil de gemeente bedrijven graag binnen de gemeentegrenzen houden. In 2008 zijn er wel contacten geweest over mogelijke vestiging op bedrijventerrein Heron, doch er zijn nooit concrete plannen door Van der Kooij ingediend. Derhalve kunnen wij niet zeggen of het bedrijf in staat is om aan alle randvoorwaarden te voldoen. Overigens is milieucategorie zeker niet de enige norm die geldt bij vestiging van bedrijven. Over de definitieve invulling van bedrijventerrein Heron moet nog besluitvorming plaatsvinden. Op dit moment wordt gewerkt aan een beeldkwaliteitsplan dat aan de raad ter besluitvorming zal worden voorgelegd.

De helft van de grond van Van der Kooij (15.000 vierkante meter in totaal is het) wordt gehuurd door het Blauw Gele Vendel. Is er al wat meer te zeggen over de hervestigingsplek van deze vereniging?

Antwoord: Nee, daar is op dit moment nog niets over te zeggen.

Tuinders en ontwikkelaar voor de rechter

EA: 'AckersWoude wordt financieel drama'

Kosten onderzoek in beginsel voor bouwer

Van der Kooy ingezet na vondst hennep

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant