Hitteplan in werking

Gemeente 90 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft vanwege de aanhoudende hoge temperaturen het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Dat meldt de gemeente Pijnacker-Nootdorp op haar website.

Dat gebeurt bij minimaal vier dagen op rij met temperaturen van 27 graden of meer. Het hitteplan houdt in dat er extra aandacht wordt gevraagd voor de risico's van hitte, met name voor gevoelige groepen als ouderen.

Hoge temperaturen belasten het hart en de bloedvaten. Vooral oudere mensen hebben daar last van. Het RIVM geeft het advies extra water te drinken, inspanning te vermijden en zoveel mogelijk uit de warmte te blijven.

Tropisch warm

Volgens een woordvoerder van het RIVM hebben ouderen vaak het idee dat ze genoeg drinken terwijl dat niet zo is. Mantelzorgers, verzorgingshuizen en familieleden worden gevraagd een extra oogje in het zeil te houden. Het blijft de komende week nog zomers warm.

Toenemende zonkracht

Naar verwachting wordt de ozonlaag de komende dagen dunner waardoor de zonkracht in sterkte kan toenemen, zo meldt het KNMI. De zonkracht kan in de loop van deze week oplopen tot een waarde zeven (sterk).

Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding geeft sinds vorige week adviezen voor zonbescherming via twitter, hyves, e-mail of sms'jes naar de mobiele telefoon. Als de zonkracht 7 of 8 is - de hoogste twee waarden - komt er een waarschuwing. Verbranden in de zon kan huidkanker veroorzaken. Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant