Vakantie en WK: Buitenkans voor inbreker

Actueel 26 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Tijdens het WK gaat een deel van Nederland al met vakantie. De reisbranche klaagt dat iedereen zijn vakantie uitstelt tot na de finale om lekker in eigen land de wedstrijden van het WK te kijken. De vakantie en het WK hebben nog meer overeenkomsten: namelijk dat het huis tijdelijk verlaten is en inbrekers op pad gaan.

Evert Jansen, ex-inbreker en nu preventievoorlichter bij Stichting Veiligheid & Preventie: ?De meeste van ons kijken het WK gezellig samen in een caf? of bij iemand thuis. Daarbij vergeten we nogal eens om deuren en ramen bij vertrek goed af te sluiten. Het is net alsof we op vakantie gaan, nietwaar? Maar ook deze laksheid kan je duur komen te staan!?

?In de gemeente Amstelveen, waar recent gemiddeld twee maal per dag een inbraak plaats vond, bleek het meeste aan het einde van de middag en het begin van de avond ingebroken te worden. Het is dus een fabeltje dat inbrekers alleen ?s nachts op pad gaan en dat het dus geen kwaad kan om overdag een raam of deur open te laten staan.?

Nederlanders kunnen hierover blijkbaar nog heel wat voorlichting gebruiken. Uit recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Homesafety blijkt dat bijna 70 % van de ondervraagden bij verlaten van het huis de woning ?s avonds een bewoonde indruk geeft. Tegelijkertijd geeft 39 % van de ondervraagden aan overdag wel eens een raampje open te laten staan. En 35 % van de ondervraagden met een koopwoning verlaat wel eens de woning voor een boodschap of om een kind van school te halen zonder deze optimaal af te sluiten. Tenslotte laat 21 % van de mensen met een koopwoning overdag de balkon/tuindeur open staan.

Evert Jansen: ?Elke inbreker pakt zijn kansen. Hij weet dat hij binnen vijf minuten met de buit weer buiten staat. Deuren en ramen open laten staan is voor hen een uitnodiging, ongeacht of het nu voor een half uurtje overdag of een hele nacht is. Sluit je huis dus goed af! En wil je het inbrekers echt duidelijk maken dat ze in jouw huis niets te zoeken hebben, installeer dan een alarmsysteem dat bij inbraak direct een signaal geeft naar de meldkamer, zoals bijvoorbeeld van Homesafety. Wanneer inbrekers kunnen kiezen tussen een huis met een alarm en ??n zonder, dan kiezen ze altijd voor het laatste. En mocht hij het toch proberen dan is hij snel weer vertrokken. Want een inbreker wil ??n ding nog liever dan een mooie buit, en dat is niet gepakt worden. Dan weet de inbreker meteen dat hij beter kan maken dat hij wegkomt en geef je hem niet de kans jouw WK of vakantie te verpesten.?

> Meer tips!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant