Geen paniek; het is spinselmot!

Actueel 31 keer gelezen

Pijnacker - Op onze redactie kregen wij vanmiddag een e-mail binnen over de vermoedelijke aanwezigheid van rupsen in bomen langs de Oranjelaan.

Het landelijke probleem (gisteren nog op RTL Nieuws) heeft te maken met nachtvlinders; die komen vooral voor op eikenbomen. ?Voor zover bekend heeft Pijnacker-Nootdorp daar nu niet mee te maken?, laat een woordvoerder weten.

In het specifieke geval aan de Oranjelaan betreft het spinselmot. Net als vorig jaar komt deze mot weer in grote getale voor op kardinaalsmuts, meidoorn, kers en wilg.

Jonge rupsen verblijven in de herfst en de winter onder eischildjes. In het voorjaar verlaten de kleine rupsen de eischildjes en nestelen zich aan de top van de bomen in de jonge blaadjes. Na ongeveer tien dagen beginnen de rupsen spinsels rond de bladeren en takken te maken.

Kaal

Zo ontstaan grote kolonies met honderden rupsen die in korte tijd een boom geheel inpakken en kaal vreten. Rond juni gaan de rupsen zich verpoppen en komen er ongeveer ??n centimeter kleine witte vlinders met zwarte stippen uit de poppen. Hoewel bomen en struiken vaak helemaal kaal worden gegeten, herstellen deze zich in de loop van het jaar. Om die reden is bestrijding van de spinselmot niet nodig. Verder doen veel vogels zich te goed aan de rupsen. Omdat het spinsel ten slotte bijna helemaal water- en vochtafstotend is, heeft het geen zin in om bestrijdingsmiddelen te spuiten.

Follow TelstarOnline on Twitter

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant