2 juni Straatspeeldag Pijnacker-Nootdorp

Actueel 33 keer gelezen

Delfgauw - Woensdagmiddag buitenspelen, heel Nederland doet mee. De Nationale straatspeeldag op 2 juni stimuleert kinderen, maar ook de ouders om de voordeur dicht te trekken en buiten op avontuur te gaan. Speltherapeute Sascha Fransen weet als geen ander waarom buitenspelen zo belangrijk is. Ze legt uit waarom.

Wat is er nou spannender dan met vriendjes rondstruinen door bossen en parken, hutten maken, bramen plukken en dieren besluipen? Het ?scharrelkind?, een jaar of twintig geleden nog zo?n normaal verschijnsel, is volledig uit beeld geraakt. Dat is vreselijk jammer. De straat is het exclusieve domein van auto?s geworden en bezoek aan parken en natuurgebieden is aan regels gebonden.

Prikkels

Kinderen worden overspoeld door prikkels uit hun omgeving.

Het aanbod is overdonderend groot, en groeit. Naast school en club vechten TV, computer (??n in je kamer, ??n in je broekzak), speelgoedwinkel en mobiele telefoon om de aandacht. Dit blijft niet zonder gevolgen. Concentratieverlies, kopieergedrag, afwijkend zelfbeeld, verlies aan diepgang en een consumptieve houding. Het is veelal geen onwil, kinderen willen niets liever dan zelf dingen ontdekken en verzinnen. Maar, ze krijgen haast geen tijd en ruimte om te reflecteren of te experimenteren; om zelf aan de slag te gaan met een eigen 'kleine' vondst.

Spelen is leuk

Spelen hebben we wel nodig. Voor kinderen is spelen Leuk! Het is zelfs een noodzaak. Buiten spelen geeft een kind een gevoel van vrijheid en een plek om te experimenteren. Leren vertrouwen op je eigen vermogen. Al spelenderwijs ontwikkeld een kind zich op allerlei ontwikkelingsgebieden, zoals motorisch door klimmen en klauteren. Door buiten spelen vergroten ze hun ruimtelijke inzicht, creatief denken en inventief denken. Van niks iets maken. Door samen spelen leer je samen onderhandelen en tot afspraken komen. Samen iets bedenken is ook samen afstemmen hoe je het aanpakt. En je raakt ook nog eens op een heerlijke manier energie kwijt en doet nieuwe energie op.

Basis

Kinderen spelen overal. Op straten en stoepen, in parken, op braakliggende terreintjes,op achterpaden bij woningen, langs de waterkant, op pleintjes en plantsoenen. Kinderen vinden hun favoriete speelplek op de gekste plaatsen en ze laten zich in hun spel niet beperken tot de plekken die volwassenen daarvoor bedacht hebben zoals speeltuinen en kinderboerderijen.

En geen kind is hetzelfde. Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes, tussen leeftijdscategorie?n, tussen allochtone en autochtone kinderen en verschillen in karakter. En al die verschillen hebben betekenis voor de behoefte aan speelruimte, zowel binnen als buiten. Laten we kind zijn en de kinderen de ruimte geven om te spelen.

Een keer per jaar een nationale buitenspeeldag is dan eigenlijk te weinig! Iedere dag is er ??n om te spelen!

Waar gaan we spelen?

Pijnacker

Acacialaan en Goudenregelsingel ter hoogte van Park Berkenoord (Basisschool de Tweemaster)

Nootdorp

Kruisweg tot en met de Wagenmakerrotonde (Basisschool de Waterwilg)

Delfgauw

Schimmelpenninck van der Oyeweg, vanaf de Zuideindseweg tot aan de Meikoninginlaan. (Bewonersvereniging Delfgauw)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant