Duurzame glastuinbouw Pijnacker-Nootdorp

Actueel 171 keer gelezen

Pijnacker - Het bestemmingsplan Duurzame Glastuinbouw ligt momenteel ter inzage bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het plan vervangt een groot aantal, ten dele sterk verouderde bestemmingsplannen.

Een van de belangrijkste daarvan, het bestemmingsplan buitengebied is nog van 1975. Mede hierdoor kon de tuinbouw zich volop ontwikkelen in een aantal gebieden waar ander beleid voor werd gemaakt door provincie en rijk.

Belangrijke delen van de Ecologische Hoofdstructuur uitgewerkt in de Groen Blauwe Slinger, kunnen hierdoor nooit tot volledige wasdom komen. Dat vinden KNNV Delfland en en Vereiging voor Milieu- en Natuurbescherming Pijnacker. Door de ontwikkeling van de tuinbouw zijn deze gronden voor een belangrijk deel nu niet meer voor natuur of recreatie beschikbaar of alleen tegen veel extra kosten voor de maatschappij verwerfbaar.

In het nieuwe bestemmingsplan Duurzame Glastuinbouw wordt nog eens ca. 150 ha extra voor glastuinbouw bestemd. Ook deze gebieden worden daarmee permanent onttrokken aan een natuur- of groene bestemming. Ook voor andere toekomstige bestemmingen (wonen, werken, mobiliteit) wordt het alleen mogelijk om tegen hoge kosten deze gronden te verwerven. "Slechts een beperkte groep mensen, namelijk de grondbezitters, profiteren van deze situatie. Het zal in de toekomst alle andere inwoners in onze gemeente op kosten jagen als deze gronden verworven moeten worden", stelt de Geert van Poelgeest van KNNV afdeling Delfland.

De NMP en de KNNV dringen al jaren aan op volledige realisatie van de Groen Blauwe Slinger. Middels inspraak, beroepsprocedures gesprekken met bestuurders en ambtenaren is hier vaak aandacht voor gevraagd. "Wij vinden dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp niet voortvarend uitvoering heeft gegeven aan het opnemen van natuur- en recreatiefuncties in de diverse bestemmingsplannen", schrijft het KNNV in een open brief.

"Het bestemmingsplan Duurzame Glastuinbouw is de laatste kans om nog iets van het resterende groen te maken in het betreffende plangebied. Daarvoor is het nodig dat de laatste stukken groen in dit bestemmingsplan open worden gelaten en met elkaar worden verbonden middels een ruime en robuuste groen-blauwe dooradering via het glastuinbouwgebied. Mensen, dieren en planten kunnen gebruik maken van deze open ruimtes. De verbindingen versterken de recreatieve waarde van de bestaande groene gebieden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp maar zorgen vooral voor een versterking van de waarde en levensvatbaarheid van de natuur in ondermeer de Zuidpolder van Delfgauw en de Noordpolder", aldus het comité.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant