OM eist zeven jaar tegen 'babbelaar'

Regio 65 keer gelezen

Regio - De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 22-jarige man uit Zoetermeer. De man wordt ervan verdacht dat hij samen met twee anderen een groot aantal bejaarden heeft opgelicht door middel van zogenoemde babbeltrucs. Naast de gevangenisstraf wil het Openbaar Ministerie ook dat de verdachte in totaal €30.000 terugbetaalt.

De 41-jarige medeverdachte uit Leidschendam hoorde een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Een 25-jarige Hagenaar moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt negen maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk naar de gevangenis.

De drie mannen worden ervan verdacht dat zij vorig jaar hoogbejaarde personen in Den Haag en omliggende gemeenten hebben opgelicht. Het OM ziet de Zoetermeerder als de hoofdverdachte. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor dertien oplichtingszaken. De Leidschendammer wordt verdacht van negen babbeltrucs en de Hagenaar moest voorkomen op verdenking van drie babbeltrucs.

Vaste werkwijze

De verdachten belden aan bij bejaarden en deden zich voor als meteropnemer, bankmedewerker of rechercheur. Bij de babbeltrucs werden veelal de pinpas en pincode van de slachtoffers ontfutseld of werd de portemonnee met geld uit de woning ontvreemd. Direct na de babbeltruc werden de rekeningen van de slachtoffers geplunderd, veelal door herhaaldelijk te pinnen. De mannen worden er van verdacht zelfs meerdere malen bij een aantal van hun slachtoffers terug te zijn gekomen. Na een geslaagde oplichting kwamen ze dan terug als ‘rechercheur’ en vertelden ze hun eerdere slachtoffers dat ze informatie hadden over de babbeltruc, waarna de slachtoffers hun pinpas en pincode aan de ‘rechercheur’ moesten geven en vervolgens opnieuw werden bestolen.

Stijging in aantal babbeltrucs

In 2009 zag de politie Haaglanden het aantal aangiften van babbeltrucs flink toenemen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie startte het korps een onderzoek naar deze stijging. Met rechercheurs van wijkbureaus Overbosch, Segbroek, Zuiderpark en Wassenaar werd een onderzoeksteam geformeerd. De rechercheurs kwamen al vrij snel de Zoetermeerder en de Leidschendammer op het spoor. Op 24 september 2009 konden de twee op heterdaad worden aangehouden bij een babbeltruc in Voorburg.

Uit het onderzoek bleek dat er meerdere personen betrokken waren bij de babbeltrucs. Het onderzoek ging daarom onverminderd voort en er werden nog eens vier verdachten aangehouden in verband met babbeltructs in de regio Den Haag. Een van hen, een 25-jarige Hagenaar stond vandaag ook terecht. De overige drie verdachten moeten op een later tijdstip voor de rechter verschijnen.

Ernst van het feit

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten op slinkse wijze en op grote schaal misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de, soms demente, hoogbejaarde slachtoffers en van het vertrouwen dat deze mensen in anderen hebben. Daarnaast zijn de slachtoffers in hun eigen woning, een plaats waar men zich veilig en geborgen moet kunnen voelen, benaderd en benadeeld. Volgens de officier van justitie zal dit de psychische gevolgen die zij van deze feiten hebben ondervonden, nog vergroten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant