Subsidie voor aanpak verspreid glas

Actueel 36 keer gelezen

Pijnacker - Gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een subsidie van 800.000 euro van het rijk ontvangen voor de vervolgaanpak van het verspreid liggend glas in Oude Leede. Dit geld komt vanuit het programma Mooi Nederland. Pijnacker-Nootdorp gebruikt de subsidie voor het opstarten van een tweede ronde, waar ze direct mee van start gaat.

In de eerste ronde ruimte-voor-ruimte zijn voor circa 18 hectare glas en 6000 m3 gebouw afspraken gemaakt met tuinders voor het slopen van de opstanden. Mede door de economische situatie hebben een aantal tuinders uit het lint zich gemeld bij de gemeente om op korte termijn een tweede ronde te starten. Naast de tuinders die zich al gemeld hebben, worden ook de andere tuinders en eigenaren van grote gebouwen benaderd of zij willen meedoen.

De gemeente zal deze tweede ronde ruimte-voor-ruimte net zo aanpakken als de eerste ronde. De keukentafel blijft centraal staan om tot maatwerkafspraken te komen. Met de ervaring uit de eerste ronde en de reeds gedane onderzoeken verwachten we nu sneller ruimte-voor-ruimte overeenkomsten te sluiten.

Vanuit het verleden heeft Pijnacker-Nootdorp voor de saneringsopgave een bijzondere innovatieve aanpak ontwikkeld die door tuinders zeer wordt gewaardeerd: de gemeente maakt met tuinders gebiedsgerichte, maar tegelijkertijd individuele afspraken over het saneren van de glastuinbouwgrond en de bouw van een of enkele woningen op de kavel zelf of elders in het gebied.

Pijnacker-Nootdorp is actief met de aanpak van verspreid liggend glas in de gemeente. Verspreid liggend glas zijn stukken grond met in het algemeen kleinschalige en verouderde glastuinbouwlocaties. Deze verspreid liggende glastuinbouwlocaties liggen midden in, of aan de rand van natuur- en recreatiegebieden. Door sanering of verplaatsing van deze gebieden maakt de gemeente een ruimtelijke kwaliteitsslag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant