Politici in Haagse regio minder bedreigd

Regio 17 keer gelezen

Regio - Het Team Bedreigde Politici (TBP) kreeg in 2009 in totaal 386 meldingen van bedreigingen binnen. In 2008 waren dit er 424. Niet alle meldingen van bedreigingen die bij het TBP binnenkomen vallen onder bedreiging met een misdrijf. In 200 van de 386 meldingen bleek dat er geen sprake was van een strafbare bedreiging.

In de overige 186 gevallen besloot de officier van justitie dat er wel sprake was van een strafbare bedreiging en deden de betrokken vervolgens aangifte. Een jaar eerder waren dat er nog 304.

Van de 186 aangiftes in 2009 zijn er 79 opgelost, zijn er nog 68 in onderzoek, werden vijf zaken geseponeerd en leverde het politieonderzoek in 34 zaken geen of onvoldoende bewijs op om te vervolgen. De politie Haaglanden en het OM Den Haag hebben overigens niet alle 186 aangiftes zelf afgehandeld. In totaal zij er 117 zaken overgedragen aan andere politiekorpsen voor verder onderzoek in die regio.

Team Bedreigde Politici

Politici die in de regio Haaglanden werkzaam zijn en die een bedreiging ontvangen, maken hiervan melding bij het Team Bedreigde Politici van politiekorps Haaglanden. Dit team neemt alle aangiftes op en bekijkt in overleg met het OM in Den Haag of er ook daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging.

Veruit de meeste bedreigingen tegen politici worden per e-mail verstuurd of anoniem op internet geplaatst. Op internet worden bedreigingen ook geuit in raps of filmpjes. Daarnaast wordt aangifte gedaan van dreigbrieven en telefonische bedreigingen.

Alle aangiften van bedreigde politici worden bij het TBP opgenomen en volgens een vaste procedure behandeld. Naast ministers, staatssecretarissen en leden van de Eerste en Tweede Kamer, zijn ook aangiften opgenomen van burgemeesters.

Themazittingen

Twee keer per jaar worden er zogenaamde themazittingen bij de politierechter gehouden waarbij alle zaken van de afgelopen periode voor de rechter worden gebracht. Binnen het OM in Den Haag zijn één officier van justitie en één parketsecretaris hiermee belast.

Zo stonden afgelopen december enkele verdachten voor de politierechter. Zoals een 19-jarige man die ‘als grap’ een bedreiging insprak op de voicemail van Wilders, een 53-jarige man die emails met bedreigingen stuurden naar de burgemeester van Delft en een 42-jarige man die toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst mailde dat hij zelfmoord zou plegen, maar niet alleen zou gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant