3,5 jaar celstraf voor moordpoging Delft

Regio 69 keer gelezen

Regio - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft maandag 22 maart een gevangenisstraf van 3,5 jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een 45-jarige man uit Delft. De man moest voor de rechter verschijnen op verdenking van poging moord op een Delftenaar en poging zware mishandeling op drie andere mannen uit Delft.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte op 15 juni 2009 met een jachtgeweer op het Chopinplein in Delft tijdens een worsteling op een plaatsgenoot geschoten. Hierbij raakten drie omstanders lichtgewond. Zij werden geraakt door de afgeschoten hagel.

De verdachte was enkele dagen daarvoor van zijn illegaal thuis geteelde hennep beroofd. Ook waren er bij de inbraak juwelen meegenomen. De Delftenaar ging zelf op onderzoek naar de dader. Via bewakingsbeelden van de tegenover zijn woning gelegen school, zag hij een hem bekende jongeman uit zijn woning komen.

Hierop besloot de verdachte op 15 juni om de jongeman te gaan zoeken. Hij wist dat de jongeman zich veelal met een groep vrienden ophield op het Chopinplein. Volgens het OM besloot de verdachte om met een doorgeladen dubbelloops jachtgeweer en tien extra patronen op zoek te gaan naar de jongeman. Hij had de kolf en de loop afgezaagd, zodat het wapen precies in zijn rugzak paste.

Eenmaal aangekomen op het Chopinplein zag de Delftenaar dat de persoon die hij zocht er niet was. Volgens de officier van justitie had de verdachte toen weg kunnen gaan, maar in plaats daarvan besloot hij om naar de grootste man van de groep te lopen en zette hij zijn geladen jachtgeweer op de zijkant van het hoofd van deze man. Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat hij in een soort reflex de hand van de verdachte met daarin het jachtgeweer wegduwde, waarbij er een schot afging.

Hierop ontstond er een worsteling waarbij het wapen nogmaals afging. Het slachtoffer wist te ontkomen en rende weg. De verdachte laadde opnieuw zijn jachtgeweer en bleef op het plein staan. Nadat hij ook nog op de voorkant van een geparkeerde auto had geschoten, liep hij weg. De Delftenaar kon kort daarna door de politie worden aangehouden.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte de aanwezigen grote angst aangejaagd door met een doorgeladen dubbelloops jachtgeweer op een groep personen af te lopen, dit jachtgeweer op het hoofd van een man te zetten en tijdens de daarop volgende worsteling twee schoten te lossen. Sommige slachtoffers hebben voor hun leven gevreesd. Volgens de officier is het een wonder dat er niemand dodelijk of ernstig gewond is geraakt.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Schietpartij met shotgun in Delft

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant