Zilveren jubileum 't Speeltoneel

Actueel 75 keer gelezen

Pijnacker - Terwijl cultuurbroer en -zus Hallelujah en Excelsior in 2010 het 100-jarig bestaan vieren, is dit jaar ook voor toneelvereniging ’t Speeltoneel een bijzonder jaar. In 2010 viert de vereniging het 25-jarig bestaan, natuurlijk met tal van producties en activiteiten.

In maart is het de beurt aan de eerste van de producties. In le Carillon wordt op 13, 14, 19 en 20 maart de productie ‘Zilver’ gespeeld. Kaarten kunnen natuurlijk nu al gereserveerd worden via www.speeltoneel.nl.

Eigenlijk is ’t Speeltoneel al ouder dan 25 jaar. In 1951 begon de club, toen nog de Rooms-Katholieke Parochieele Toneelvereniging ’t Speeltoneel geheten, met de activiteiten. In de daarop volgende jaren werd met grote regelmaat de vaste speellocatie van de club, het Parochiehuis aangedaan. Tot 1976 –dus ook 25 jaar- werden 33 producties gespeeld, maar toen kwamen de activiteiten stil te liggen. Na een slaap van bijna tien jaar besloot een groepje enthousiastelingen ’t Speeltoneel weer nieuw leven in te blazen. In overleg met het oude bestuur van ’t Speeltoneel en de uitbater van het Parochiehuis, dat in 1985 het podium een enorme opknapbeurt had gegeven, startte toenmalig regisseur Bart Ennema met zes spelers de repetities van ‘Pas op, dat je geen woord zegt’ van Dimitri Frenkel Frank. In 1986 stond het op de planken en dat was de start van het “nieuwe” Speeltoneel. Want de koers van de club werd toch wel totaal anders dan die van de voorganger. Ten eerste werd het katholieke karakter losgelaten, ’t Speeltoneel werd een algemene toneelvereniging. Maar belangrijker is toch wel de keuze voor het te spelen materiaal. Waar het bij het oude Speeltoneel toch vooral ging om de wat meer traditionele blijspelen, koos ’t nieuwe Speeltoneel ook voor andere genres en durfde veel nieuwe wegen in te slaan. Het resultaat is 25 jaar bijzondere, ontroerende, spannende en natuurlijk ook hilarische stukken.

‘Zilver’

Het repertoire van de afgelopen 25 jaar vormt het uitgangspunt voor de eerste productie die ter gelegenheid van het jubileum wordt gemaakt. ‘Zilver’ bestaat uit heel veel scènes uit stukken van de afgelopen kwart eeuw. Hoogtepunten uit 28 van de in totaal 83 gespeelde theaterstukken komen terug in deze bijzondere productie. Momenteel zijn de 35 spelers (de volwassen leden en oudste tieners) hard bezig met de repetities voor de avondvullende komedie. Het stuk, geschreven door Walter Vermeer gaat over een oudere piccolo in een beetje verlopen hotel in Venetië. Hij vertelt zijn levensverhaal tegen een kamermeisje, dat daar aanvankelijk helemaal niet in geïnteresseerd is. Maar gaandeweg raakt ze meer en meer onder de indruk van zijn verhaal, hoewel het wel steeds fantasievoller wordt…. De vraag is dan ook of het allemaal wel klopt. Zijn al die vertellingen wel waar? Of is het van A tot Z gelogen?

‘Zilver’ is niet de enige jubileumactiviteit; in juni zijn de jongste leden aan de beurt met een levendige presentatie die verder wordt opgeleukt met een zomerse barbecue bij De Notelaer. En in december staan alle leden van de vereniging op de planken in theater De Veste te Delft.

‘A Christmas Carol’

In de week voor Kerst speelt de vereniging een stuk dat al drie keer eerder op het repertoire stond. En niet voor niks: het is een klassieker, bijzonder geliefd en het werd door vast publiek en de spelers zelf gekozen als hét topstuk van de afgelopen kwart eeuw. Om die reden wordt op 18 en 19 december ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens gespeeld, het verhaal over de vrek Ebenezer Scrooge die na een bezoek van drie geesten zijn leven betert. Het moet dé klapper worden van 25 jaar Speeltoneel. De productie wordt nog groter dan ‘Breedvliet, de musical’, die ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan werd gemaakt. Dit keer wordt het stuk opgeluisterd met live muziek van een heus symfonieorkest.

Meer informatie over de producties van ’t Speeltoneel, en voor het reserveren van kaarten: www.speeltoneel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant