Elf verdachten voor supersnelrechter

Regio 26 keer gelezen

Regio - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag 4 januari zeven meerderjarige verdachten en vier minderjarige verdachten voor de supersnelrechter gebracht in verband met misdrijven gepleegd tijdens Oud & Nieuw. Met dit lik op stuk-beleid wil het Openbaar Ministerie het wangedrag tijdens de jaarwisseling hard aanpakken. Daarom worden er ook hogere straffen geëist dan anders.

Alle meerderjarige verdachten die vandaag voor de supersnelrechter moesten verschijnen, werden verdacht van het plegen van geweld tegen politie of brandweer. Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren.

Volgende week worden er nog snelrechtzittingen gehouden. Daar staan inmiddels drie verdachten op. Mogelijk dat dit er nog meer worden. In maart en april zijn er themazittingen voor strafbare feiten gepleegd tijdens Oud & Nieuw.

Supersnelrechtzittingen

Benthuizen

Een 22-jarige man uit Zoetermeer moest voor de supersnelrechter komen op verdenking van poging zware mishandeling van twee politieagenten. De man vuurde in Benthuizen vuurpijlen af in de richting van een groep mensen en een paar agenten. Toen twee politieagenten op de fiets (bikers) in de richting van de verdachte fietsten, vuurde hij een pijl in hun richting af. Hierbij vloog de pijl rakelings langs het hoofd van een van de twee agenten. Een van deze agenten had een camera op zijn helm. De beelden die werden gemaakt zijn getoond in de rechtszaal. De verdachte ontkende express op de agenten te hebben geschoten, maar de rechter achtte hem schuldig aan poging zware mishandeling. De officier van justitie eiste vier maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk en huisarrest tijdens de volgende jaarwisseling. De rechter legde ook deze straf op. Daarnaast moet de Zoetermeerder aan allebei de agenten een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Naaldwijk

Een 20-jarige man uit Naaldwijk kwam voor de supersnelrechter omdat hij op oudejaarsnacht bij een brand in de Serrestraat in Naaldwijk de brandweer hinderde bij het blussen en de politie bedreigde en beledigde. De brandweer was in Naaldwijk bezig een vuur te blussen. De verdachte gooide illegaal vuurwerk dat richting de brandweer rolde en tot ontploffing kwam. Toen hij vervolgens werd aangehouden bedreigde en beledigde hij de politie. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 4 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk en huisarrest voor de komende jaarwisseling. De rechter veroordeelde de man tot een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een huisarrest voor de komende jaarwisseling.

Leiden

Een 18-jarige man uit Leiden moest voorkomen voor de supersnelrechter omdat hij ervan werd verdacht dat hij op oudjaarsnacht in Leiden vuurwerk richting twee politieagenten heeft afgeschoten. Dit gebeurde toen een vriend van de verdachte werd aangehouden door de politie. De verdachte bemoeide zich met deze aanhouding en werd door de agenten gesommeerd weg te gaan. In plaats van te vertrekken, stak hij een Romeinse kaars aan en richtte deze op de twee agenten. De politieagenten werden vervolgens geraakt door vuurballen. Toen hij werd aangehouden verzette hij zich. De officier van justitie eiste 4 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk, een huisarrest voor de komende jaarwisseling en een schadevergoeding voor de twee betrokken agenten. De rechter vond de eis van het OM aan de hoge kant omdat de verdachte geen strafblad had en ook omdat er persoonlijke omstandigheden meewogen. Zij legde de verdachte dan ook een taakstraf op van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Daarnaast heeft hij een huisarrest voor de komende jaarwisseling.

Rijswijk

Een 54-jarige man uit Rijswijk kwam voor de supersnelrechter wegens opruiing en belediging van de politie op oudejaarsnacht in Rijswijk. In Rijswijk was een illegaal vreugdevuur waar de brandweer op dat moment bezig was met het blussen en hierbij assistentie kreeg van de politie. De verdachte maakte hier opmerkingen over en schold een agent uit. De officier eiste vrijspraak van de opruiing. Voor de belediging van de agent eiste de officier 30 uur taakstraf waarvan 10 uur voorwaardelijk en een huisarrest voor de komende jaarwisseling. De rechter veroordeelde de man tot dezelfde taakstraf maar gaf hem geen huisarrest.

Delft

Een 27-jarige man uit Delft wilde om twee uur ’s nachts een parasol in een vreugdevuur gooien, toen hij werd aangehouden door de politie. De agenten verdachten hem ervan dat hij de parasol had gestolen en wilden hem aanhouden. De verdachte verzette zich echter tegen zijn aanhouding en gaf één van de agenten hierbij een trap tegen haar been. De rechter veroordeelde de man, conform de eis van de officier van justitie, tot een taakstraf van 80 uur en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast heeft hij ook huisarrest tijdens de komende jaarwisseling en moet hij de politieagente 125 euro schadevergoeding betalen.

Rijswijk

Een 19-jarige man uit Rijswijk moest voorkomen omdat hij er van werd verdacht op oudejaarsnacht in Rijswijk zwaar vuurwerk te hebben gegooid richting twee brandweermannen. De officier van justitie eiste 4 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk en een huisarrest voor de komende jaarwisseling. Volgens de rechter was het bewijs onvoldoende om de verdachte te veroordelen en zij sprak hem daarom vrij.

Delft

Een 44-jarige man uit Delft stond vandaag terecht omdat hij verdacht werd van het bedreigen van een brandweerman. De verdachte had na twaalf uur ’s nachts een kliko op straat in brand gestoken en werd erg boos toen de brandweer het vuur wilde doven. Hij ging voor het vuur staan en schreeuwde tegen de brandweer. Volgens de officier van justitie is echter onvoldoende duidelijk geworden dat de verdachte de brandweerman ook echt heeft willen bedreigen. Daarom vroeg zij vrijspraak. De politierechter was het met de officier eens en de Delftenaar werd vrijgesproken.

Minderjarigen voor de supersnelrechter

Leiden

Ook moesten vier minderjarigen zich vandaag voor de supersnelrechter verantwoorden. Twee 17-jarigen en een 16-jarige verdachte uit Leiden moesten voorkomen voor openlijke geweldpleging tijdens de jaarwisseling. De politierechter besloot om deze zittingen aan te houden omdat er mogelijk camerabeelden zijn. De drie moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

De vierde verdachte (ook 17 jaar uit Leiden) werd aangehouden nadat hij ruiten ingooide van een portiek aan de Surinamestraat in Leiden. De officier van justitie eiste 40 uur werkstraf, twee weken voorwaardelijke jeugddetentie en huisarrest tijdens de volgende jaarwisseling. De politierechter veroordeelde de jongeman tot een werkstraf van 30 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant