Proef met kroosverwijdering in Nootdorp

Gemeente 57 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Kroos is een verschijnsel waar de gemeente regelmatig telefoontjes over krijgt: sloten die vol gegroeid zijn met kroos.

Kroos bestaat uit duizenden kleine plantjes die als ??n groene of rood-groene deken op het wateroppervlak drijft. Als kroos het op een plek goed naar zijn zin heeft, dan kan het binnen de kortste keren een hele watergang bedekken.

Kroos voelt zich vooral thuis in voedselrijk, stilstaand, ondiep water. Het water is soms niet meer zichtbaar door een dikke laag groene blaadjes. Dat ziet er niet zo mooi uit en is ook niet goed voor het watermilieu. Daarom zoekt de gemeente naar een effectieve manier om het kroos te verwijderen.

Nieuw type boot

Begin september (van 2 tot en met 4) is daarom een proef gedaan met een nieuw type boot waarmee kroos van het water kan worden verwijderd.

Voorop deze boot zijn twee beweegbare kleppen gemonteerd. Hiermee wordt het kroos verzameld. Voor in de boot zit een opening waarmee het kroos naar binnen wordt gezogen. Vervolgens wordt het kroos in grote zakken opgeslagen. Aan het eind van de werkdag worden de zakken verzameld en geleegd in een container en later afgevoerd naar een composteerbedrijf. Kroos kan ook heel goed worden gebruikt als mest.

Langs De Poort in Nootdorp is in totaal in drie dagen tijd meer dan 50 m3 kroos uit het water gevist. Na de werkzaamheden was het wateroppervlak weer mooi schoon en krijgen andere waterplanten weer een kans om te groeien en de sloot een mooi aanzien te geven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant