Brand chrysantenkwekerij lijkt opgelost

Actueel 162 keer gelezen

Nootdorp - Hoewel de onderzoeksresultaten van het forensisch opsporingsonderzoek nog niet bekend zijn, lijkt de brand in de chrysantenkwekerij aan de Langelandseweg opgelost te zijn.

Zondagochtend 28 juni ontstond in de vroege ochtenduren een grote brand in het kassencomplex van tuinder Harry Wubben. Direct nadat de brand was geblust, startte de recherche van Bureau Pijnacker-Nootdorp een onderzoek.

De brand ontstond zeer vermoedelijk op een gedeelte achter de tuinderij nabij het fietspad tussen Nootdorp en Zoetermeer. De recherche ontdekte na een tip, achter het complex in de berm, sporen van brand. Daarnaast vonden rechercheurs enkele persoonlijke bezittingen. Direct werd een rechercheteam geformeerd waarbij omliggende bureaus tijdelijk extra recherchepersoneel ter beschikking stelde.

Nachtvissen

Zondagmiddag meldde zich in de loop van de middag twee ouders met hun kinderen die een verklaring aflegden over het ontstaan van de brand. Uit verder onderzoek bleek dat een groep van elf jongeren (15-17 jaar) hoofdzakelijk afkomstig uit Pijnacker-Nootdorp en Ypenburg-Leidschenveen achter het kassencomplex, de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 juni heeft doorgebracht met nachtvissen.

Uit verklaringen bleek verder dat de jongeren, waarschijnlijk om de ochtendkou te verdrijven, een soort van kampvuur maakten. Het vermoeden bestaat dat door overslag van vuurdeeltjes het kassencomplex in brand vloog. Door de elektronische klimaatbeheersing stonden dakramen open en is de kans zeer reëel dat door deze geopende ramen vuurdeeltjes de kas zijn ingewaaid waardoor de brand kon ontstaan.

Paniek

Uit paniek zijn de jongeren na het ontstaan van de brand overhaast vertrokken. Toen naderhand de omvang van de brand bekend werd, meldden de eerste ouders zich met hun kinderen aan het bureau. In de loop van de dag werden ook de andere jongeren gehoord en ontstond zo het beeld van het ontstaan van de brand. Van opzet is daarbij vooralsnog geen sprake.

De politie verwacht dat de resultaten van het technisch onderzoek de al afgelegde verklaringen zal ondersteunen. De jongeren zijn in de loop van de zondag weer met hun ouders mee naar huis gegaan. De politie van Pijnacker-Nootdorp overlegt met het Openbaar Ministerie over de eventuele verdere strafrechtelijke gevolgen van de brand en de daarbij ontstaande schade. De politie spreekt zijn waardering uit aan de ouders van de jongeren die volledige medewerking verleende aan het onderzoek.

Politie onderzoekt verlaten vissersplek

Zeer grote brand bij tuinderij Nootdorp

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant