Politie Pijnacker legt ‘wit voetje’ neer

Actueel 62 keer gelezen

Pijnacker/Nootdorp - Op 24 en 25 juni bekeken politieagenten huizen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp door de ogen van een inbreker. 28 huizen bleken een makkelijk doelwit voor een woninginbreker te zijn, doordat er een raam of deur openstond.

Via de openstaande ramen of deuren, legden de agenten in deze huizen een zogenaamd ‘wit voetje’ neer. Met deze ludieke actie probeert de politie huizenbezitters alert te maken op risico’s van onafgesloten ramen en deuren. De voetstappen hadden namelijk ook van inbrekers kunnen zijn, met het verschil dat de bewoners dan waarschijnlijk ook waardevolle spullen hadden moeten missen. Zorg dus dat u géén wit voetje haalt!

Persoonlijke preventietips

De agenten begonnen de actie op woensdag 24 juni in de wijken Klapwijk en Tolhek. Ook bezochten zij woningen in de omgeving van de Rivierenlaan. De dag daarna gingen zij naar de wijk Klein Delfgauw. Bij alle woningen waar de politieagenten een voetje neerlegden, belden zij eveneens aan. De bewoners die thuis waren, kregen direct tips om inbraak of insluiping te voorkomen. Vrijwel alle bewoners reageerden positief op de witte voetjes en het initiatief van de politie.

Woninginbraak heeft grote impact

Politie Haaglanden maakt zich zorgen over de toename van het aantal woninginbraken in de regio. In de eerste vier maanden van dit jaar deden 39 mensen aangifte van diefstal uit woning. In heel 2008 deden 171 bewoners aangifte. Een woninginbraak komt voor de betrokkenen letterlijk én figuurlijk dichtbij; het heeft immers een grote impact op het gevoel van veiligheid. Toch maken bewoners het de inbrekers en insluipers soms wel heel gemakkelijk, doordat zij in hun afwezigheid ramen of deuren open laten staan.

Wat de politie doet

De aanpak van woninginbraken is een prioriteit van het politiekorps Haaglanden. Naast een preventie-actie zoals het verspreiden van de witte voetjes, doet de politie er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er indien nodig forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

Hoe u het insluipers moeilijker maakt

•Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet te lang onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort) en leg geen waardevolle spullen in het zicht (laptop, fotocamera, portemonnee).

•Sluit ramen en deuren gedurende de nacht. Inbrekers of insluipers kunnen ook gebruik maken van een klein raam, zoals een open bovenlicht.

•Gebruik degelijk hang- en sluitwerk om bijvoorbeeld ramen veilig op een kierstand te zetten.

•Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.

Bel 1-1-2 bij een heterdaad

Bent u getuige van een woninginbraak of heeft u het vermoeden dat iemand op het punt staat in te breken, bel dan met 1-1-2. De politie is dan zo snel mogelijk ter plaatse, zodat agenten de verdachte(n) op heterdaad kunnen aanhouden. Let op het signalement van verdachte personen en noteer kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken van een auto of bromfiets. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant