LionsClub steunt boerderij Buitengewoon

Actueel 141 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Niets vermoedend was Arjo Buijs op dinsdag 19 mei naar restaurant Van Ouds het Raadhuis gegaan om daar, voor de leden van LionsClub Nootdorp-Pijnacker, het een en ander te vertellen over de Zorgboerderij aan de Noordeindseweg in Delfgauw èn over de nieuwe aanwinst aan de Nieuwkoopseweg in Pijnacker.

De coördinator van de Zorgboerderij werd in zijn verhaal ondersteund door beeldmateriaal via een DVD.

Op 12 mei 2005 heeft de Zorgboerderij aan de Noordeindseweg in Delfgauw de deuren voor ouderen met een agrarische achtergrond, die geestelijk of sociaal wat in onbalans zijn geraakt, geopend. Op de boerderij kunnen ze in een voor hen herkenbare situatie de dag doorbrengen. Er worden kippen gevoerd, vee verzorgd of er wordt in de tuin gewerkt. Het biedt de mensen, mede dankzij de inzet van vrijwilligers, een prettige ontspanning.

Het project is dan ook een groot succes geworden, er wordt dan ook druk gebruik van deze voorziening gemaakt. Zozeer zelfs dat het plan werd opgevat om met een tweede zorgboerderij van start te gaan.

Nieuwkoopseweg

Arjo Buijs kon de leden van Lions Nootdorp-Pijnacker vertellen dat de tweede Zorgboerderij in de gemeente er aankomt. “We hebben aan de Nieuwkoopseweg 34 een prachtige boerderij kunnen huren die tot voorheen dienst deed als galerij. De bouwvergunning is binnen en ook de benodigde bestemmingswijziging heeft plaats gevonden. Dat heeft allemaal even geduurd, maar nu kunnen we aan de slag. Er is veel werk aan de winkel en er zal nog veel geïnvesteerd moeten worden.”

Evenals in Delfgauw, kunnen ook aan de Nieuwkoopsweg binnenkort dagelijks tien personen hun dag doorbrengen op de zorgboerderij. Zij gebruiken daar ook gezamenlijk de maaltijd.

Zorgboerderijen vallen onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Er is dus een indicatie nodig om van deze voorziening gebruik te kunnen maken. In het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) valt de zorgboerderij nu onder verantwoordelijkheid van de gemeente. In Nederland zijn ongeveer 1000 zorgboerderijen. De zorgboerderij in Delfgauw is trouwens de enige in Zuid Holland die ook dementerenden opvangt.

Na zijn informatieve verhaal werd Arjo Buijs daarvoor bedank door de president van LionsClub Nootdorp-Pijnacker Bram Vos. Hij had voor de enthousiaste inleider ook een verassing in petto in de vorm van een cheque, ter waarde van 1500 euro. Met een kleur van geluk op zijn wangen nam Buijs deze verrassing in ontvangst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant