Schaatsvriendinnen voor het leven

Sport 438 keer gelezen

Pijnacker/Delfgauw – Ze zijn ooit ongeveer tegelijkertijd gaan schaatsen toen ze een jaar of zeven waren. Ze leerden de basisbeginselen van ‘het vak’ samen bij de IJsvereniging Pijnacker. Samen gingen ze op weg naar het maximaal haalbare.

Samen werden ze eind vorig seizoen uit de Gewestelijke Selectie gegooid. Samen besloten ze om door te gaan, een eigen mini-schaatsploeg op te richten en zo terug te knokken. Komend weekend doen ze samen cq allebei mee aan het NK voor neo-senioren in Hoorn: Donna Koot en Joyce Lansbergen die samen 42 zijn of beter: ieder 21.

Het is topsport wat Donna Koot en Joyce Lansbergen bedrijven: in de zomer trainen ze twaalf tot veertien keer per week en in de winter is die frequentie tien tot twaalf keer. Dan zijn er immers regelmatig wedstrijden. Onlangs deed Joyce nog mee aan het NK voor studenten.

Komend weekend zijn de beide rijdsters van de partij bij het NK voor senioren. Daar willen ze zich in de kijker rijden voor het volgende seizoen. Joyce wil op de sprintnummers bij de eerste tien rijden en Donna wil hetzelfde doen op de drie kilometer.

Uit de selectie

Aan het einde van het vorig seizoen werden de beide ‘meiden’ uit de Gewestelijke Selectie gekieperd, waar ze als aanstormende talenten alle faciliteiten hadden om het optimale uit hun ‘schaatsvermogen’ te halen. De reden van hun verbanning was heel eenvoudig: hun prestaties waren niet goed genoeg meer.

Dat had bij beide meisjes echter een reden/oorzaak. Joyce kampte in het seizoen 2007/2008 met fysieke problemen als gevolg van een auto-ongeluk. En Donna was er met het hoofd minder bij, omdat haar vader Joop begin vorig jaar ernstig ziek werd. Hij is in april overleden en toen hadden Donna en Joyce net te horen gekregen dat ze niet meer welkom waren in de Gewestelijke Selectie. Het leven van een jonge topsporter kan hard zijn.

Eigen ploeg

De vriendinnen besloten echter al snel niet bij de pakken te gaan neerzitten en een eigen mini-ploeg op te richten. Maar daarvoor was wel een flink budget nodig, dus gingen ze op zoek naar sponsoren. Met succes. Vollebregt Aanhangwagens van John Vollebregt, VanderHelm Bedrijven en Sportcentrum De Viergang van Dré Remmerswaal, Johan Sosef en al die anderen werden bereid gevonden als hoofdsponsor te fungeren. Bovendien begeleidt Johan Sosef samen met Edwin Welling van De Viergang de dames bij hun krachtprogramma. Naast de hoofdsponsoren zijn er ook nog heel wat andere sponsoren: zij staan in een kadertje bij dit artikel vermeld.

Donna legt uit dat er ‘gewoon’ heel wat geld nodig is, als je het schaatsen op topsportniveau wilt doen. “Neem alleen al het onderdeel kleding: een goed schaatspak kost al gauw 600 euro en je hebt er twee nodig omdat het kan gebeuren dat je bij een val je hele pak openhaalt. En om dan in je onderbroek over de baan te gaan of in een dikke wollen trui, dat schiet niet echt op. Verder hebben we een trainer nodig die een beetje geld kost en ijs om te trainen. Om snelheid om te zetten in een betere techniek, moeten we zo nu en dan ook op heel snel ijs kunnen trainen. Een trainingskamp in Erfurt kost ook heel wat. Je hebt de reis heen en terug plus natuurlijk het verblijf ter plaatse.”

Bereidheid geweldig

Al met al werken Donna en Joyce met een aanzienlijk jaarbudget. Joyce: “We vinden het echt geweldig dat zo veel mensen en bedrijven bereid waren om ons te helpen, toen we op een vervelende manier uit de selectie waren gegaan. Kijk, als er geen vooruitgang meer in zit, zeg je: het is leuk geweest, we stoppen er mee. Maar wij waren en zijn er van overtuigd dat we er niet alles hadden uitgehaald. Daarom waren we erop gebrand om door te gaan op een zo hoog mogelijk niveau.”

De start van de nieuwe ploeg was wat lastig, maar de laatste maanden gaat het heel goed. Joyce heeft onlangs in Heerenveen haar PR op de 500 meter aangescherpt tot 41.24. Op de 1000 is haar beste tijd 123.01. De persoonlijke records van Donna zijn: 41.99, 124.24, 205.98 op de 1500, 4.31.3 op de 3000 en 8.08.2 op de 5.000.

Donna Koot moet het echt hebben van de lange afstanden. Ze een flyer voor wie het ijs niet glad genoeg kan zijn. Joyce is explosiever en moet het meer hebben van kracht. “Het ijs moet niet te glad zijn, anders kan ik mijn kracht niet optimaal omzetten in snelheid.”

Het ijs van de baan in Hoorn zal niet te glad zijn. Daar moet het zaterdag 14 en zondag 15 maart gebeuren. De meiden zijn er op gebrand om daar te vlammen, ook voor hun sponsoren die hun een warm hart toe dragen.

Sponsoren

Vollebregt Aanhangwagens, De Viergang en VanderHelm Bedrijven en zijn de grote sponsoren maar daarnaast hebben Donna en Joyce ook nog veel iets minder grote sponsoren: Joost Kerklaan, Lansbergen Gerbera’s (het bedrijf van onder meer Hein, de pa van Joyce), de Milieu Express, Van den Berg Roses, Frans van der Burg Loonbedrijf, Dirk van Buijtene Paardenmestvervoer, Rijwielhuis Verbakel en Martha Plant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant