Jeugdland 2009

Actueel 53 keer gelezen

Pijnacker - De 37ste editie van Jeugdland is inmiddels verleden tijd. Gemiddeld bezochten vorige week ruim 1200 kinderen per dag de speelweek voor de basisschooljeugd op sportpark De Groene Wijdte. Zij kregen vertrouwde en nieuwe activiteiten aangeboden met dank aan de inzet van veel vrijwilligers. “Gewoon en weer geslaagd”, luidt de conclusie van het bestuur.

Het is natuurlijk maar wat iemand ‘gewoon’ vindt. Bij anderen gaat het duizelen bij het horen van enkele Jeugdlandgetalletjes: acht kilometer garen is door de naaimachines gegaan, van 300 kilo modelgips zijn mooie dingen gemaakt, 18.000 poffertjes zijn gebakken en alleen al in de kantine van voetbalvereniging Oliveo ging er 250 kilo patat over de toonbank.

Beun en Haas hebben duizend kilometer afgelegd in de bus van Van Vliet Vorkheftrucks om van alles en nog wat te halen en te brengen. “Schadevrij”, vullen de twee grijnzend aan. Zie hier enkele voorbeelden van aantallen die voor het bestuur in elk geval gewoon zijn en die onlosmakelijk zijn verbonden met zo’n groot evenement.

Een dag nadat het kampvuur is gedoofd en Jeugdland voor dit jaar ten einde is, worden de laatste spullen opgeruimd, weggebracht en opgeborgen. Tijdens de koffie met gebak blikken de bestuursleden en enkele ‘stille’ krachten op de achtergrond even terug op de 37ste editie. Moe, soms ietwat schor maar nog steeds goed gehumeurd.

Veiligheidscoördinator

Ze hebben ook niet veel om over te klagen, het meeste liep op rolletjes. En niet alles hebben ze in de hand zo blijkt ook deze zaterdagochtend. De zoete lekkernijen werken als een magneet op een hoop wespen, diertjes die ook menig Jeugdlandbezoekertje hebben gestoken. Bij de EHBO-post hebben ze het er maar druk mee gehad.

Verder zijn er geen grote ongelukken gebeurd. De jongen die bij het hutten bouwen zo ongelukkig gevallen was en door de ambulance werd opgehaald, blijkt gelukkig niets te mankeren. Een dag later was hij weer van de partij. “Hij had alleen geen telefoonnummer op z’n polsbandje, dat vinden veel kinderen niet zo stoer maar is in dit soort situaties wel heel handig.”

Veel tijd is er in de voorbereiding gestoken in het maken van een veiligheidsplan en dat bleek in de praktijk prima te werken onder leiding van veiligheidscoördinator Jelle van der Ende. “Het is heel fijn dat we nu iemand in het bestuur hebben die verantwoordelijk is hiervoor en die de beslissingen neemt. Zo heeft hij alle EHBO-gevallen, behalve de wespensteken, nagebeld.”

Vrijwilligers

Het weer is ook zo iets dat niet te organiseren valt, er op inspelen kan echter wel. Dit kwam onder meer van pas op donderdag toen er een weeralarm was afgegeven. “We hebben hier een internetverbinding en bleven heel goed op de hoogte. Iedereen wist wat er gedaan moest worden en er stonden bussen klaar om de kinderen van de survival uit de Dobbeplas te halen.”

Om iedereen veilig over de overhoop liggende rotonde te loodsen, stonden vrijwilligers klaar, de eerste dag ging dat perfect maar dat werd snel minder. “De vouwen werden bij wijze van spreken uit je broek gereden. Die rotonde was onze verantwoordelijkheid eigenlijk ook niet, wel de afsluiting van de Sportlaan voor autoverkeer. Daar hebben we ons toen op gericht en stond er politie bij de rotonde.”

Over vrijwilligers gesproken, zij zijn onmisbaar om Jeugdland tot een succes te maken. “Maandag was het een beetje puzzelen en op twee afdelingen, techniek en houtbranden, kwamen we de hele week chronisch te kort. Maar we hadden ook scholieren die hier hun maatschappelijke stage liepen en donderdag had de Rabobank vrijwilligersdag en leverde 24 man voor de survival. Heel gaaf want om 38 mensen zelf vrij te maken of te vinden, is haast geen doen.”

Gevonden voorwerpen

Jeugdland is voor de kinderen en de reacties en uitspraken van hen maken het onbetaalde werk onbetaalbaar, vinden deze volwassen Jeugdlanders unaniem. “Het begon al meteen met de opmerking: Goh, is er dit jaar geen reuzenrad? En een kind wilde niet meedoen aan de schuimparty want dan werden z’n kleren nat. Nadat wij hadden gezegd dat dat wel weer zou drogen, was dat nog niet oké want het waren z’n kleren waar hij mee naar de kerk ging.”

Twee kinderen vroegen aan enkele van de leiding of ze misschien een klusje konden doen. “Om geld te verdienen want ze hadden niet zo veel meegekregen van thuis. We hebben ze richting een geldboompje gestuurd. Eén kind vroeg bij de bar in de kantine: Heeft u ook appelmoes? Wat bleek, hij wilde geen mayonaise, ketchup of pindasaus, patat lustte hij alleen met appelmoes.” Met het voornemen om volgend jaar toch eens dit soort uitspraken te noteren en dus niet zo snel te vergeten, stapt het gezelschap weer op om de laatste klusjes te doen. Gevonden voorwerpen zijn nog deze week af te halen bij voetbalvereniging Oliveo, zaken van meer waarde zijn in bewaring bij het bestuur.

Zie voor meer informatie en foto’s! www.jeugdland-pijnacker.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant