Eerste kievitsei gevonden

Algemeen 247 keer gelezen

De eerste drie kievitseieren in Zuid-Holland zijn gisteren, 11 maart 2009 rond 15.30 uur gevonden in één nest op het weiland van de familie Verweij aan het Laageinde in Driebruggen. Het nestje met de drie eieren is gevonden door de weidevogelvrijwilligers Arie van Swieten en Ton van Elst van de vrijwillige weidevogelgroep Driebruggen. De melding is gecontroleerd door Landschapsbeheer Zuid-Holland.

De vondst van het eerste kievitsei is de start van een nieuw broedseizoen waarbij meer dan 800 vrijwilligers op boerenland naar weidevogelnesten gaan zoeken. De nesten worden met stokjes gemarkeerd zodat de boer, die later in het voorjaar gaat maaien, om de weidevogelnesten heen kan maaien. Uit gegevens die de vrijwilligers verzamelen blijkt dat dankzij goede samenwerking tussen de vrijwilligers en de honderenden boerenbedrijven die meewerken, zo’n 80% van eieren uiteindelijk uitkomt..

Het vinden van het kievitsei is bijzonder omdat dit de weidevogel is die als eerste eieren legt en gaat broeden, later volgen ook de andere weidevogels, zoals grutto en tureluur. Het eerste ei van Nederland werd dit jaar op 8 maart 2009 gevonden in Eemnes.

Willem den Uijl vindt eerste kievitsei

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant