Beslaglegging bezittingen Landsbanki

Actueel 35 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp – Samen met een aantal gedupeerde gemeenten en/of andere overheden die geld hadden uitstaan bij Landsbanki, heeft Pijnacker-Nootdorp enige tijd geleden beslag laten leggen op de bezittingen van deze IJslandse bank. Op het moment dat deze bank het bijltje er bij neer moest gooien, had Pijnacker-Nootdorp daar 12 miljoen (voorlopig?) niet terug te vorderen euro uitstaan.

Samen met de andere gedupeerden (het collectief) gaat het om een totaalbedrag van ongeveer 225 miljoen euro. Daarnaast waren er ook veel particulieren die, aangelokt door een hoge rente, hun spaargeld bij Landsbanki hadden gestald.

Minister Bos van Financiën kwam in actie en garandeerde de kleine spaarders dat ze in ieder geval een bedrag tot 100.000 euro terug zouden krijgen. Daar stond de Staat, met een financiële injectie, garant voor.

Het collectief vond die garantie te mager. Wat zouden zij terug kunnen krijgen? Het collectief koos er daarom voor een eigen weg in te slaan: het liet beslag leggen op de bezittingen van de bank. Die zijn er, omdat Landsbanki leningen heeft uitstaan in bijvoorbeeld Noorwegen, voor een bedrag dat hoger zou zijn dan de 225 miljoen euro van het collectief. Aan Nederlandse bedrijven zou zelfs voor een bedrag van 600 miljoen euro aan leningen verstrekt zijn.

“Nee”

Minister Bos vond de actie van het collectief maar niets, hij was van oordeel dat ze zich in zijn rijtje aan moesten sluiten. De minister gebruikte vervolgens een machtsmiddel en liet de beslaglegging bij Koninklijk Besluit ongedaan maken. Dat pikten de in het collectief verenigde partijen niet. Zij zijn naar de Raad van State gestapt om het Rijksbesluit van tafel te krijgen. De zaak dient op donderdag 26 februari aanstaande.

Evenals op 21 november van het vorige jaar in de gemeenteraad, heeft de heer Holthuis uit Nootdorp op 11 februari jongstleden, maar nu in de commissie Bestuur, ingesproken en een aantal vragen gesteld over dit onderwerp. Een belangrijke vraag was uiteraard hoe het collectief nu verder gaat in haar pogingen om het geld terug te krijgen. Cruciaal daarin is, zo maakte Buddenberg duidelijk, de rechtszaak tegen de minister. Omdat wethouder Van der Kraan alsnog zijn portefeuille financiën moest afstaan en zijn pas benoemde opvolger De Jong nog niet helemaal van de hoed en de rand kan weten, werden de vragen dus beantwoord door burgemeester Buddenberg.

Interessante zaak

Buddenberg zei dat er onvoldoende garanties voor de gedupeerde gemeenten gegeven werden op het terugkrijgen van het “verdampte” geld. “Ook bij ons gaat het om geld van de belastingbetaler en dat gaat om grote bedragen. Wij kregen geen garanties. Met steun van de landsadvocaat hebben wij vervolgens een juridische positie ingenomen.”

Saillant detail is overigens dat de landsadvocaat later de zaak van de minister is gaan behartigen. Het collectief heeft daarna het advocatenkantoor Stibbe ingehuurd om hun belangen te verdedigen. “Het gaat volgens ons om een normale civiele vordering. Volgens de Grondwet zou het collectief dus in haar recht staan, maar wij worden in feite gedwarsboomd door de Rijksoverheid. De minister denkt daar kennelijk anders over. Het is al met al een interessante zaak die van groot belang is voor de gedupeerden, waaronder dus ook Pijnacker-Nootdorp”, aldus de burgemeester. Afwachten dus.

Gedupeerde overheden bundelen krachten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant