Financiële crisis gaat gemeente raken

Actueel 42 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De gemeenteraad gaat zich binnenkort intensief bezig houden met de gevolgen van de financiële crisis voor de gemeente.

Dat zal in eerste instantie gebeuren aan de hand van een zogenoemde trendnota. Daarin zal aangegeven worden wat voor plannen de gemeente heeft en wat wel en wat niet haalbaar geacht wordt. Het zal duidelijk zijn dat er, mede door de 12 miljoen euro die bij de failliete Landsbanki in IJsland zijn gestald en voorlopig (?) als sneeuw voor de zon verdwenen zijn, keuzes gemaakt moeten worden.

Dat er wel het een en ander staat te gebeuren, blijkt wel uit een brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Nederlandse economie komt in een recessie. Zo neemt de werkloosheid, volgens de huidige becijferingen, dit en volgend jaar met 200.000 mensen toe. De huizenmarkt zit in een dal, wat ongetwijfeld ook gevolgen heeft voor de woningbouw. Hier en daar zal er sprake van leegstand zijn wat tot vervelende financiële gevolgen zal leiden. Al met al zijn de vooruitzichten voor het Rijk verre van florissant. Het hikt, met tegen tegenvallende belastinginkomsten en de toename van werkloosheidsuitkeringen, tegen een tegenvaller van 12 miljard euro aan. En aangezien het Rijk het principe “in goede tijden samen de trap op, maar in slechte tijden ook samen de trap af” hanteert, zullen de gemeenten ongetwijfeld met de gevolgen van de neergang geconfronteerd worden.

Doorkijk

Ondertussen heeft men bij de gemeente niet stil gezeten en is er een “Midterm Review” op gesteld. Een duur woord voor een doorkijk naar de stand van zaken van de voorgenomen projecten (uitvoeringsplan) voor de periode 2006-2010.

Wat halverwege de rit van deze raadsperiode meteen in het oog springt, is het tegenvallende aantal woningen in de nieuwbouw. In 2006 zijn er 541 in plaats van de geprognosticeerde 783 woningen gebouwd en over 2007 (houdt u vast) 258 in plaats van 1005, waar op ingezet was. De doorkijk, vastgelegd in maar liefst dertig pagina’s, geeft in ieder geval een goed beeld van de stand van zaken. Over het algemeen ligt de gemeente, waar het de uitvoering van het voorgenomen beleid betreft, aardig op koers. In maart zal nu de “Trendnota” gepresenteerd worden. De naam “trend” geeft al aan dat daarin aangegeven zal worden welke weg men op denkt te gaan. Een en ander wordt nader uitgewerkt in de later verschijnende Kadernota, waarin keuzes gemaakt zijn (of wellicht) bijgesteld moeten worden.

Waarnemend VVD-raadslid Peter van den Hueij waarschuwde op 11 februari in de commissie bestuur voor een te optimistische toekomstvisie, die hij hier en daar in de gemeentelijke stukken meende te ontdekken. “Wij gaan de crisis ongetwijfeld merken. Bij het Rijk is men de stormvlag al aan het hijsen, wij zullen tijdig moeten participeren.”

Jan van de Sande (CDA) erkende ook wel dat de vooruitzichten wat somber zijn, maar wees er op dat er bepaalde projecten zijn die ter hand genomen of afgemaakt moeten worden: onder meer het centrum in Pijnacker, de Verlengde Komkommerweg (al dan niet met een gelijkvloerse kruising) de werkzaamheden en de verkeerssituatie bij de halte Pijnacker centrum van RandstadRail.

Bouwen

Eric Biesmeijer (PvdA) was minder somber in zijn betoog. “We moeten niet al te zwartgallig worden en zéker niet in paniek raken.” Hij noemde de woningbouw van groot belang voor de gemeente en vroeg daarbij speciale aandacht voor de sociale sector. Zijn idee om desnoods in Keijzershof wat woningen in de vrije sector in te ruilen voor woningen in de sociale sfeer, wees partijgenoot wethouder Leo Suijker, in verband met lopende contracten, van de hand.

Wethouder Hans de Jong (CDA) zei, in antwoord op een vraag van Jef Burger (LPN) of er wellicht een nieuwe Heroverwegingsoperatie (bezuinigingspakket) aan zit te komen, dat dit niet het geval is. “Maar ik kan op voorhand niets uitsluiten”, aldus De Jong. Met andere woorden: het kan, in deze kwakkelwinter, op tal van fronten gaan vriezen of dooien in Pijnacker-Nootdorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant