Politie zoekt illegaal vuurwerk

Regio 59 keer gelezen

Haaglanden - Politie Haaglanden is op zoek naar informatie over de illegale opslag en verkoop van vuurwerk. Jaarlijks raken tientallen mensen gewond door illegaal vuurwerk.

Dit vuurwerk voldoet niet aan de veiligheidseisen die door de Nederlandse wet aan vuurwerk gesteld zijn, is gevaarlijk en kan leiden tot ernstig letsel. De politie roept dan ook op om de handel en opslag van illegaal vuurwerk te melden op 0800-7000, het nummer van Meld Misdaad Anoniem.

In 2007 nam Het Regionaal Milieuteam (RMT) van Politie Haaglanden ruim 2500 kg vuurwerk in beslag. Door meldingen via Meld Misdaad anoniem kreeg het team 25 tips over illegale handel dan wel opslag van vuurwerk. In totaal hield het team negen verdachten aan. Dit jaar nam het team onlangs in het Westland ruim 1700 km illegaal vuurwerk in beslag.

Het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in een omgeving die niet voldoet aan de inrichting cq veiligheidseisen, bv een woning of een garage, levert een enorme brand en ontploffingsgevaar op. Het RMT waarschuwt voor het opslaan van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk. Daarnaast merkt het Korps dat jongeren het veelal illegaal en zwaarder vuurwerk gebruiken om daarmee vernielingen aan te richten aan het straatmeubilair zoals een abri, postbus, vuilnisbak of anderszins. Vele van dergelijke goederen gingen de afgelopen jaren de lucht in. De schade bedroeg vele duizenden euro’s.

Straffen

Het Korps heeft met het Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over de vervolging van de handel, opslag en afsteken van illegaal vuurwerk. In combinatie met het opblazen en of vernielen van straatmeubilair gaat het OM forse straffen eisen. Straffen die kunnen leiden tot enkele weken hechtenis en of gevangenisstraf.

Waar moet vuurwerk aan voldoen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vuurwerk voor particulieren (consumentenvuurwerk) en vuurwerk voor professionals. Op het vuurwerk dat afgestoken mag worden door particulieren staat: “Geschikt voor particulier gebruik”. Ook moet er een Nederlandse handleiding bij zitten en een afbeelding van effect van het vuurwerk. Vuurwerk mag alleen tijdens de drie verkoopdagen in een verkoopruimte worden afgeleverd. Niet meer dan 10 kg per persoon en alleen aan personen 16 jaar en ouder.

Verkoopdagen vuurwerk

Aan personen van 16 jaar en ouder mag op maandag 29 december, dinsdag 30 december en woensdag 31 december vuurwerk verkocht worden. Sterretjes, trekrotjes en ander fopvuurwerk mag het hele jaar door aan particulieren van 16 jaar en ouder.

Vuurwerk afsteken

Het afsteken van vuurwerk is toegestaan van woensdag 31 december van 10.00 uur tot donderdag 1 januari 02.00 uur.

Bel M!

Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt of op een niet toegestane manier verhandeld wordt? Bel direct met Meld Misdaad Anoniem, via het gratis nummer 0800-7000.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant