“Zonder respect wordt het een zooitje”

Actueel 42 keer gelezen

Pijnacker – Op de Dag van Respect gaf burgemeester Buddenberg vorige week donderdag, 13 november, een gastles aan groep 7b van openbare basisschool De Bonte Tol. “Respect is een moeilijk begrip maar jullie hebben er al goed over nagedacht”, constateerde hij tevreden en over zijn debuut als meester Rik, “leuk en heel erg leerzaam.”

De Dag van Respect is in 2006 voor het eerst georganiseerd. Meer dan 120 bekende Nederlanders, onder wie premier Balkenende, gaven toen gastlessen aan kinderen op de basisschool. Men richt zich juist tot scholieren omdat het onderwijs de basis vormt voor de samenleving. De derde Dag van Respect vond vorige week donderdag, 13 november, plaats.

Ook burgemeester Buddenberg verleende hieraan zijn medewerking, in ‘zijn’ gemeente Pijnacker-Nootdorp is hij immers een min of meer bekende Nederlander. Maar niet zozeer voor de plaatselijke jeugd vandaar dat hij zijn eerste les ooit als leerkracht begon met zichzelf voor te stellen aan de kinderen van groep 7b van OBS De Bonte Tol.

Na een kennismakingsrondje vroeg meester Rik of de leerlingen van juf Marjolein weten wat respect is. Uit de antwoorden bleek dat ze hier al met elkaar over hadden nagedacht: “Niet snel boos worden”, “Niet uitschelden of discrimineren”, “Vriendelijk voor elkaar blijven”, “Geen geweld in de wereld”, “Anderen behandelen zoals je zelf behandelt wilt worden”.

Pruik

Buddenberg had ter voorbereiding de Dikke van Dalen erbij gepakt. “Bij respect stond het woord eerbied, dat vind ik een mooie omschrijving. Respect of eerbied voor jezelf, voor de ander en voor de omgeving, de natuur en het milieu.” Vervolgens vroeg hij de kinderen waar ze op school en daarbuiten goed in zijn, waar ze talent voor hebben.

Wat buitenschoolse activiteiten betreft varieerde dit van paardrijden tot voetbal, van tennis tot Hindoestaans dansen en van verhalen schrijven tot muziek maken. In de klas bleken de vakken gym, topografie, Engels en drama populair. “Het is goed voor je zelfvertrouwen als je iets doet dat je leuk vindt”, legde de (burge)meester uit, “waardering en respect voor jezelf.”

De volgende vraag was voor wie en waarom ze respect hebben. Een klasgenootje werd onder meer genoemd die voor zieke kinderen haar haar had laten knippen. “Ik had eens een stuk gelezen over het maken van pruiken van echt haar”, legde het meisje zelf uit, “ik heb genoeg haar en ik zou het zelf ook niet leuk vinden om een pruik van nephaar te moeten dragen.”

Mandela

De kinderen hadden zelf ook vragen voor de burgemeester bedacht. Zo wilden ze weten of er een verschil is tussen de jeugd vroeger en nu. “Ik was een heel braaf jongetje, durfde nooit wat”, bekende Buddenberg eerlijk. “De jeugd van tegenwoordig is veel vrijer als ik alleen al kijk naar hoe mijn eigen kinderen met mij omgaan.”

De burgemeester heeft respect voor Nelson Mandela (voorvechter van het antiapartheidsregime), laat het afhangen van de situatie wat hij zou doen (iets van zeggen of zwijgen) als hij iemand ziet die geen respect voor de ander toont en vindt dat moppen maken over bijvoorbeeld Belgen moet kunnen als tenminste duidelijk is dat het gewoon een lolletje is.

Waarom is de Dag van Respect belangrijk, wilden ‘zijn’ leerlingen ook weten. “De jeugd is de basis daarom is het goed om juist met jonge mensen te praten over respect. Zonder respect zou het namelijk een zooitje worden”, verklaarde meester Rik die tot slot trakteerde op een gemeentelijk aardigheidje en als een heuse beroemdheid handtekeningen moest uitdelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant