Gezonde kinderen en tevreden ouders

Actueel 46 keer gelezen

Regio - Met de meeste kinderen in de regio gaat het, aldus de ouders, erg goed. Maar liefst 95% van de kinderen van 0 t/m 11 jaar heeft een goede tot zeer goede gezondheid en ruim 80% is eigenlijk altijd goed gemutst.

De ouders vinden ook dat de opvoeding voldoening geeft en zij zijn tevreden over de manier waarop de opvoeding verloopt.

Wel blijft aandacht nodig voor leefstijlfactoren zoals voeding, overgewicht, roken en alcoholgebruik. Het voorbeeldgedrag van ouders is hierbij belangrijk.

Dit blijkt uit het vierjaarlijks regionaal onderzoek van de GGD Zuid-Holland West, waarvoor 5.400 ouders een uitgebreide vragenlijst hebben ingevuld over hun kind.

Het onderzoek geeft inzicht in de gezondheid en leefstijl van kinderen in Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. Ook geeft het informatie over de thuissituatie, veiligheid, seksuele en relationele vorming en over de ervaringen van de ouders met de opvoeding van hun kinderen.

Voor gemeenten en GGD zijn de gegevens uit het onderzoek van groot belang. Ze vormen mede de basis voor het gemeentelijk gezondheidsbeleid. Het onderzoek wordt in 2010 herhaald.

Factsheets met een samenvatting van de onderzoeksresultaten staan op de website van de GGD Zuid-Holland West www.ggdzhw.nl

Roken en alcohol

Een op de zeven moeders heeft tijdens de zwangerschap alcohol gedronken of gerookt. Bij evenzoveel kinderen wordt thuis gerookt in aanwezigheid van het kind. Het gebruik van alcohol door de ouders in aanwezigheid van het kind gebeurt bij 84% van de kinderen.

Van de oudste kinderen (8-11 jaar) rookt volgens de ouders ongeveer 1%, terwijl ongeveer 10% wel eens alcohol heeft gedronken. Deze resultaten komen goed overeen met wat de kinderen zelf aangeven tijdens de preventieve gezondheidsonderzoeken (pgo’s) die door de GGD worden uitgevoerd in groep 7 van de basisschool.

Voeding, bewegen en overgewicht

Hoewel de meeste kinderen goed ontbijten, blijft de consumptie van groeten en fruit achter. Slechts drie op de vijf kinderen eet dagelijks groenten en minder dan de helft eet voldoende fruit.

Volgens de ouders wordt er redelijk veel buiten gespeeld en gesport. Zo’n 70% van de kinderen van 4-11 jaar is lid van een sportvereniging en de helft van de kinderen van twee jaar en ouder speelt dagelijks buiten.

Uit de pgo’s van de GGD in groep 2 en 7, waarbij alle kinderen worden gewogen en gemeten, blijkt dat in groep 2 bij 13% en in groep 7 bij 17% van de kinderen sprake is van overgewicht.

De schatting van de ouders uit het onderzoek komt bij groep 2 goed overeen met het gemeten gewicht. Bij groep 7 is er echter een flinke groep ouders die het gewicht van hun kind niet als overgewicht betitelt, terwijl dit in werkelijkheid wel het geval is (10% overgewicht volgens de ouders, 17% op basis van de metingen).

Seksuele en relationele vorming

Onderwerpen als de verschillen tussen jongens en meisjes, vriendschap, zwangerschap en geboorte worden door de meeste ouders al vanaf jonge leeftijd met de kinderen besproken. Zo heeft bijna driekwart van de ouders van vierjarigen al eens met zijn kind gesproken over zwangerschap.

Onderwerpen als geslachtsdaad, veilig vrijen en homoseksualiteit komen doorgaans pas op latere leeftijd aan bod.

Thuissituatie, opvang en opvoeding

Het overgrote deel van de kinderen woont in een gezin met twee ouders, terwijl ongeveer 8% deel uitmaakt van een eenoudergezin. Van de ouders heeft een op de drie soms of vaak vragen over of problemen met de opvoeding, en 5% heeft meer behoefte aan ondersteuning bij de opvoeding dan ze op dit moment krijgen. Informatie over de opvoeding krijgen ouders vooral via televisie, tijdschriften, internet en folders en brochures.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant