Geen bouwvergunning? Wacht met bouwen!

Gemeente 22 keer gelezen

Regelmatig leggen gemeentelijke bouwhandhavers een bouwwerk stil. Dit gebeurt wanneer is gestart met bouwen, zonder dat hiervoor bouwvergunning is verleend.

Volgens de Woningwet is het verboden om te bouwen zonder of in afwijking van een bouwvergunning. Soms beginnen inwoners alvast, omdat ze denken dat zij de gevraagde bouwvergunning binnen niet al te lange tijd daarna toch wel krijgen. De gemeente doet geen mondelinge toezeggingen over de datum van vergunningverlening. Pas op het moment dat de bouwvergunning is verleend en door de aanvrager is ontvangen, mag het werk worden hervat.

Rekening

Het stilleggen van bouwwerkzaamheden kan de aanvrager van de bouwvergunning veel geld kosten. De gemeente kan de aanvrager bijvoorbeeld een dwangsom opleggen wanneer er zonder bouwvergunning wordt doorgebouwd. Ook het verzegelen van een bouwterrein behoort tot de mogelijkheden. De kosten hiervan zijn voor rekening van de overtreder.

Handhavingsactie

Als later blijkt dat geen bouwvergunning kan worden afgegeven en al verrichte bouwactiviteiten niet kunnen worden gelegaliseerd, zal een gemeentelijke handhavingactie kunnen volgen die er uiteindelijk in kan resulteren dat het gebouwde moet worden afgebroken. Om dit te voorkomen is het dus raadzaam om te wachten met bouwen totdat de noodzakelijke vergunning is verleend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant