Radio West wordt zeezender

Regio 76 keer gelezen

Regio - Op 31 augustus is het 34 jaar geleden dat een deel van de toenmalige zeezenders het zwijgen werd opgelegd. Aan een unieke radioperiode kwam in 1974 een einde. Om stil te staan bij dit historische feit, komt Radio West op 31 augustus met het programma Hottalk live vanaf het radio zendschip Fortuna.

De presentatoren Paul Waayers en Marcel Strücker gaan in deze vier uur durende uitzending terug in de tijd en zullen herinneringen ophalen aan de tijd van Radio Veronica, Radio Nordsee International, Radio Caroline en vele andere zenders die vanaf de internationale wateren hun immer populaire programma’s uitzonden. In de uitzending ligt de nadruk op de vele mooie verhalen en herinneringen van oud-zeezender medewerkers –van technici tot presentatoren-, bemanningsleden en natuurlijk de luisteraars van toen.

Talloze mensen bewaren mooie herinneringen aan de zeezenders waarin klinkende namen als Radio Veronica, Radio Nordsee International, Radio Atlantis, Radio Caroline, Capital Radio, Radio Monique, Radio Mi Amigo, Radio London, Radio Scotland, Radio Dolfijn, Radio Delmare en nog anderen die vanaf de internationale wateren de ether doorkliefden.

Naast de vele mooie verhalen van oud-medewerkers en luisteraars, is er ook aandacht voor de unieke plaats die Den Haag als radiostad altijd heeft ingenomen. In de Hofstad ontstond in 1919 wereldwijd de radio-omroep zoals wij die nu nog kennen. En het was een Haags radiostation dat begin jaren ‘20 de aanzet heeft gegeven tot de uiteindelijke oprichting van de BBC.

In diezelfde beginperiode zaten de meeste radioamateurs, fabriekszenders en radiowerkplaatsen in Den Haag, zoals blijkt uit de vele annonces in de toenmalige Radio Express.

Geen station zonder luisteraars. Vandaar dat Radio West haar luisteraars uitdaagt om hun mooiste radioherinneringen in het algemeen en radioherinneringen aan de zeezenders in het bijzonder op te tekenen. De luisteraars met de meest ontroerende, humoristische of bijzondere radioherinneringen worden uitgenodigd om op 31 augustus mee te varen met de Fortuna om live in de uitzending hun radioherinnering nog eens te vertellen. Daarnaast zullen er veel bekende, minder bekende en ook nog nooit uitgezonden, radiofragmenten te horen zijn uit de zestiger en zeventiger jaren; waarin twee soorten van romantiek, die van de zee en die van radio, versmolten tot dat unieke fenomeen ‘zeezender’.

Mooie radioherinneringen kunnen worden gemaild naar hottalk@omroepwest.nl of worden opgestuurd naar Radio West, t.a.v. Hottalk, Postbus 24025, 2490 AA, Den Haag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant