Berkelse: ik kwam in mijn ritme

Sport 53 keer gelezen

Berkel - De vierde race van de Benelux Racing League werd op 8 en 9 augustus in het programma van de RTL GP Masters of Formula 3 verreden op het Belgische circuit van Zolder.

Voor de 22-jarige Femke Terpstra het moment om de stijgende lijn zoals die op de Nürburgring tot stand kwam voort te zetten. Dit is het favoriete circuit van de Berkelse, maar de zeer wisselende weersomstandigheden en geen vrije trainingen hebben de situatie er niet makkelijker op gemaakt. Eerste meters gelijk kwalificatie Een raceweekend begint altijd met vrije trainingen, waarin de auto wordt afgesteld voor het circuit. Door het volle programma was er simpel geen tijd voor een vrije training. Ditmaal waren de eerste meters gelijk de kwalificatie.

Femke: "Normaal gebruik je de eerste trainingssessie om de auto te controleren en af te stellen aan de omstandigheden van de baan. Hoewel het droog was, is het circuit door de wolkbreuken op vrijdag erg glad. Ik was aan het stoeien om de rembalans goed te krijgen, daarnaast haperde de motor waardoor ik tractie miste. Toch reed ik een negende kwalificatietijd!"

Kletsnatte regenrace

"Na de kwalificatie bleek dat de sensor die de krukasomwentelingen meet kapot was. Omdat alle motoren in deze klasse zijn verzegeld, mag alleen een externe partij de motoren controleren en reparaties uitvoeren. Zij hebben de sensor vervangen. Na de droge en zonnige zaterdag, begon de zondag met hevige buien. Dit zorgde voor een aparte start voor de Lights, door de spray van de V6-en, was het ogen dicht, gas geven en hopen dat er geen auto voor je spint. Gelukkig ging alles goed en het hele veld kwam goed de eerste bocht uit."

Femke verder: "Ik kwam in mijn ritme en liep rap in op mijn voorganger. Ik haalde hem in, maar doordat mijn motor nog steeds niet goed liep kon hij mij bij het uit accelereren toch weer inhalen. Jammer! Na de eerste race bleek dat het probleem in de kwalificatie niet de sensor was, maar de kabel daarvan. Door een breuk in die kabel kreeg de motor op wisselende momenten benzine, waardoor hij met haperingen accelereerde."

Terpstra behield toch haar uitgangspositie en finishte, ondanks een uitstapje door de grindbak, op de negende positie.

Constante race

Door de hevige regenval eerder op de dag was de baan nog glad, maar het bleef deze race droog. Terpstra’s start verliep goed. Zij koos de binnenkant en won gelijk enkele plekken. In de volgende bochten was het stuivertje wisselen. Het was wennen aan de baancondities, op sommige plekken was het nog steeds glad.

Femke: "Ik reed een constante race en kon meekomen. Mijn rondetijden waren niet slecht. Ik hoop dat we de volgende race gewoon een vrije training hebben, waardoor we de auto gelijk goed kunnen checken en afstellen! De volgende race is opnieuw op Zolder, ik hoop dan de progressie weer voort te zetten."

De volgende race van de Benelux Racing Laegue wordt van 12 tot 14 september verreden tijdens de Belgian Truck GP. Voor meer informatie over Femke kijk op: www.femketerpstra.nl

Deelname Berkelse aan RTL GP Masters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant