Brandveiligheid in uw woning

Algemeen 38 keer gelezen

We staan er liever niet bij stil, brand in huis. Maar jaarlijks breekt er in zo’n 8.000 woningen brand uit. Hierbij vallen circa 50 doden en 800 gewonden. De meeste slachtoffers vallen doordat brand te laat wordt ontdekt, en dat gebeurt vaak ‘s nachts.

Rook en vuur kunnen razendsnel om zich heen grijpen en vluchtwegen afsnijden. Uw vertrouwde woning kan daardoor veranderen in een doolhof. Eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen het ergste voorkomen.

Rookmelders

Een rookmelder – een apparaatje dat de aanwezigheid van rook aangeeft – helpt om de brand snel te ontdekken. Zonder het alarmsignaal van de rookmelder kan een brand die ’s nachts uitbreekt of ontstaat in ruimten waar niemand aanwezig is, te laat worden ontdekt. Daarbij komt dat de heftige rookontwikkeling juist slaapverwekkend werkt door het giftige koolmonoxide dat kan vrijkomen. Wakker wordt u dus niet van de rook, maar wèl van het alarmsignaal van een rookmelder. Belangrijk is dat u voldoende rookmelders in huis bevestigt op de juiste plekken.

Er zijn verschillende soorten rookmelders: optische rookmelders en ionisatierookmelders. Optische rookmelders zijn beter omdat ze bij woningbrand eerder de rook signaleren. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie is een optische rookmelder verplicht. Tenslotte bestaan er ook gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders. Rookmelders op batterijen moet u elke drie maanden testen. Rookmelders zijn te koop bij bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels.

Vluchtplan

Het maken en oefenen van een vluchtplan is ook een belangrijke voorzorgsmaatregel. Beginnende vuurtjes kunt u natuurlijk ook zelf blussen. Zorg daarom voor een goede brandblusser in huis en een blusdeken in de keuken. Maar houd op de eerste plaats uw eigen veiligheid en die van uw huisgenoten in de gaten. Het is verstandig

om u goed voor te bereiden op een eventuele brand. Beter blijft echter voorkómen. Veel branden ontstaan namelijk door ons eigen handelen. Van zo’n zestig procent van de woningbranden zijn wij zelf de veroorzaker. Wees daarom alert bij het koken, roken, het aansteken van de open haard en kaarsen of tijdens doe-het-zelfactiviteiten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over deze en andere maatregelen op www.vrom.nl/rookmelders en www.veiligheid.nl.

› Rookmelders zijn van levensbelang

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant