Rookmelders zijn van levensbelang

Actueel 37 keer gelezen

Pijnacker - Koolmonoxide is een zeer giftig, gevaarlijk en dodelijk gas. Het wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Waarom? U ruikt het niet. U proeft het niet. U ziet het niet én het wordt 250 keer sneller in uw bloed opgenomen dan zuurstof waardoor u snel bewusteloos kunt raken.

“Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding in bijvoorbeeld een Cv- ketel of geiser bij zogenaamde open systemen. Onvolledige verbranding betekent, dat er onvoldoende zuurstof aanwezig is voor een goede verbranding”, vertelt brandweervoorlichter Alfred Ottink van het korps Pijnacker-Nootdorp. “Als koolmonoxide wordt ingeademd, wordt het al snel via de longen in het bloed opgenomen. Het verdringt de zuurstof in het bloed heel gemakkelijk. Het bloed kan daardoor steeds minder zuurstof vervoeren. Bij een lichte koolmonoxidevergiftiging ontstaan vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en een verhoogde hartslag en ademhaling.” Deze verschijnselen lijken op griep, zonder de bij griep horende temperatuurverhoging. Bij hogere concentraties kan men flauwvallen of bewusteloos raken. Dit kan uiteindelijk uitmonden in coma en dood.

Voorkomen

De brandweer signaleert weer een stijgende lijn in het aantal ongevallen. Zoals recentelijk in een woning elders in de regio: “We waren net op tijd. De bewoners hadden last van hoofdpijn, duizeligheid. Met behulp van frisse lucht en een observatie in het ziekenhuis is het in dit geval gelukkig goed afgelopen.” Reden genoeg om tot actie over te gaan, want te lange blootstelling aan dit gas kan dus fatale gevolgen hebben. Geschat wordt dat er jaarlijks tien mensen overlijden als gevolg hiervan.

Het is belangrijk om een woning en omgeving vrij te houden van een te hoge concentratie van koolmonoxide. “Daarom moeten cv-ketels minimaal 1 maal per jaar door een deskundige worden gecontroleerd. Bij het stoken met een open haard de schoorsteen twee keer per jaar (laten) vegen is geen overbodige luxe”, maar is mede afhankelijk van het stookgedrag, zegt Ottink. “Het is ook heel belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie in de woning. Wie twijfelt aan de werking van een geiser, kan zelf al een kleine controle uitvoeren. Als het vlammetje (fel) oranje is of op de ramen ontstaat condensvorming, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde. Uiteraard zijn het voorkomen van koolmonoxide of het tijdig signaleren van brand door rookmelders van levensbelang.”

Informatie

Op de website van de regionale brandweer Haaglanden is de folder te downloaden op www.hrh.nl. Op het gemeentekantoor aan het Oranjeplein in Pijnacker, is de informatiefolder over koolmonoxide eveneens te verkrijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant