Fakkelwake en handtekeningactie Amnesty

Actueel 54 keer gelezen

Nootdorp - Afgelopen maandag 10 december was de internationale dag van de Rechten van de Mens. Immers in 1948 werden deze rechten in een Universele Verklaring door de Verenigde Naties vastgelegd.

Rondom deze datum voert Amnesty International elk jaar wereldwijd actie voor de mensenrechten. Vandaar dat ook in Nootdorp, ter herinnering hieraan, jaarlijks een fakkelwake wordt gehouden.

Deze werd gehouden op vrijdagavond op het Paradeplein van winkelcentrum Parade in Nootdorp. Ruim 35 belangstellenden hielden gedurende een uur een wake. Burgemeester Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp was daarbij aanwezig. Hij deed een oproep waarin hij het belang van Amnesty aangaf en hield een pleidooi voor mensenrechten over de hele wereld.

Actie in de wind

Ook voert Amnesty International deze maand actie voor mensen die in hun land als gewetensgevangene gevangen zitten of bedreigd worden. In gedichten en brieven riepen vrijdagavond op het winderige maar droge plein enkele leden van Amnesty in gloedvolle betogen op: “Sta niet stil bij de mensenrechten... kom in actie! Zoals bijvoorbeeld voor Javier Correa in Colombia. Deze vakbondsleider is samen met andere medewerkers van de vakbond Sinaltrainal met de dood bedreigd als hij zijn werkzaamheden niet beëindigd. Hij zet zich in voor de rechten van werknemers bij de plaatselijke Coca Cola fabriek. Dat is zijn goed recht. Immers iedereen heeft de vrijheid van vereniging en vergadering.”

Vakbondsleden vermoord

Dit is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens waaraan nagenoeg alle landen in de wereld, waaronder Colombia, beloofd hebben zich te zullen houden. Inmiddels zijn er in de afgelopen jaren al 2245 vakbondsleden vermoord door paramilitaire bewegingen. Amnesty International vraagt middels een petitie aan de regering om een onderzoek in te stellen naar de doodsbedreiging van Javier.

Veel handtekeningen

Amnesty International Nootdorp riep alle inwoners van Nootdorp en omgeving op om samen met Burgemeester Buddenberg de fakkelwake bij te wonen en om een handtekening te zetten onder de petitie voor Javier Correa. Dit kon ook bij de stand op het Paradeplein op zaterdag 8 december op dezelfde plaats. Tussen 10 en 15.00 uur kwamen maar liefst 557 mensen, waaronder opvallend veel jongeren hun handtekening zetten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant