Safe seks is beter dan geen seks

Regio 92 keer gelezen

Voorburg - Afgelopen vrijdag, 7 december, is het Erasmuscollege uit Zoetermeer de winnaar geworden van de tweede aflevering van het jaarlijkse Dalton DebatFestival.

Deze debatwedstrijd voor scholieren vond plaats in de aula en enkele lokalen van Dalton Voorburg. De wedstrijden leverden soms opmerkelijke uitspraken op van de deelnemende scholieren van zeven verschillende scholen.

Het Dalton DebatFestival werd vorig jaar op initiatief van Daan Verhoeven van Dalton Den Haag voor het eerst gehouden. Het is een oefentoernooi voor vooral Daltonscholen uit heel Nederland om de schooldebatteams voor te bereiden op de grote debattoernooien voor scholieren in de rest van het schooljaar. Voor de meeste deelnemende scholen zijn de landelijke debatwedstrijden van Op weg naar het Lagerhuis de belangrijkste competitie later in het schooljaar. Om die reden worden bij het Dalton DebatFestival ook de stellingen van die wedstrijd gebruikt. Daar zitten dit jaar leuke en uitdagende stellingen tussen. Het ging er in de debatten tussen de acht teams van Dalton Den Haag, Dalton Barendrecht, Helen Parkhurst uit Almere, het Erasmuscollege uit Zoetermeer, DaltonVoorburg, het Haags Montessorilyceum en het Stanislascollege uit Delft dan ook vurig aan toe. Er moest worden gedebatteerd over stellingen als “Wikipedia moet worden toegestaan als bron voor werkstukken”, “Nederland moet juryrechtspraak invoeren” en “Pedofielen die een misdrijf hebben begaan, mogen pas worden vrijgelaten nadat ze chemisch zijn gecastreerd”.

Uiteindelijk kwamen de Daltonschool Helen Parkhurst uit Almere en het Erasmuscollege uit Zoetermeer in de finale tegenover elkaar te staan. Daarin werden zij beoordeeld door een vakkundige jury onder voorzitterschap van mevrouw Tilly Zwartepoorte, wethouder voor stedelijke voorzieningen en jeugd bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Er werd gedebatteerd over onder andere de vraag of middelbare scholen condooms gratis moeten verstrekken. Dat ontlokte één van de deelnemers van de Daltonschool uit Zoetermeer de uitspraak, dat safe seks beter is dan geen seks. Het werd een close finish, maar uiteindelijk wees de jury het Erasmuscollege uit Zoetermeer als winnaar aan. De deelnemers verlieten Dalton Voorburg na een enerverende dag, waarop zij een hoop debatvaardigheden hadden bijgeleerd. Organisator Dalton Voorburg kon terugkijken op een geslaagde debatdag, waarop de eigen teams genoegen moesten nemen met een vierde en een vijfde plaats.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant