Handhavingsactie station Delft succes

Regio 48 keer gelezen

Delft - Gisteren werd rond het station in Delft een grootscheepse handhavingsactie gehouden. Hierbij werkten de controleurs van de vervoersbedrijven, toezichthouders openbare ruimte en de politie intensief samen. Bovendien was er een lik-op-stuk beleid: een directe afhandeling van overtredingen.

De samenwerkende partijen waren: Connexxion, HTM, Nederlandse Spoorwegen, politie Haaglanden, controleurs Openbare Ruimte (TOR) van gemeente Delft en Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). Deze partijen hebben in het verleden ook het Handhavingsarrangement Stationsgebied Delft ondertekend. De actie begon om 7.00 uur ’s morgens en eindigde rond 19.00 uur. Er was ook aandacht voor het natrekken van antecedenten, uitstaande boetes en het nalopen van gegevens.

Resultaten

Tijdens de actie zijn bij de HTM 1001 passagiers gecontroleerd, onder hen werden 112 zwartrijders betrapt en 66 proces-verbalen uitgedeeld. Door Connexxion zijn op de busritten onder de 2649 gecontroleerde personen 34 zwartrijders geconstateerd, waarvan er 8 een proces-verbaal kregen. De NS heeft 23 zwartrijders in de trein beboet. De boete voor zwartrijden is de vervoersprijs plus 35 euro. De KLPD heeft in totaal 8 aanhoudingen verricht.

Daarnaast zijn 88 fietsen verwijderd die hinderlijk of verkeerd geparkeerd waren en 5 bonnen uitgeschreven voor parkeren van een voertuig op de laad- en loshaven die gelegen is voor het station.

Goede afstemming

Nog niet eerder werkten vervoersbedrijven, toezichthouders gemeente en regionale- en lokale politieafdelingen op een dergelijke manier samen. Van te voren is de personele inzet van de partijen goed afgestemd. Deze afstemming en de concentratie van activiteiten op één dag is goed bevallen. De partijen hebben dan ook besloten om vaker een dergelijke actie te organiseren.

Burgemeester Bas Verkerk: ”Op een marktdag als de donderdag zijn veel mensen op de been. Ik vind het belangrijk dat Delftenaren en bezoekers van onze stad zich veilig voelen. Het handhaven van de regels op en rond het station draagt hier zeker aan bij. En het bekeuren van overtreders is daar onderdeel van. Natuurlijk is er buiten deze actie op andere momenten regelmatig sprake van toezicht door de controleurs openbare ruimte, de politie en controles door de vervoersbedrijven. Het succes van deze actie laat zien hoe belangrijk het is dat de partijen die het Handhavingsarrangement Stationsgebied Delft hebben ondertekend ook in de praktijk daadwerkelijk samenwerken. Kortom een prima samenwerking, die leidde tot een succesvolle actie.”

Schoon, heel en veilig

Naast het Handhavingsarrangement is er eerder ook een Beheerconvenant afgesloten, dat het stationsgebied aanpakt onder het motto “Schoon, heel en veilig”. Zo zijn er extra fietsklemmen geplaatst, wordt er regelmatig geveegd en ook ruimte gecreëerd om goed te kunnen schoonmaken. Deze preventieve acties, tezamen met de handhavingsacties als gisteren, vergroten het veiligheidsgevoel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant