Val op, daar kun je mee thuis komen

Actueel 47 keer gelezen

Delft – De politie controleerde woensdag 5 december tussen 07.00 en 08.00 uur op de Breestraat en de Oostsingel de verlichting van fietsers.

Veertien fietsers die geen of onvolledige verlichting voerden kregen een proces-verbaal van 20 euro. Zien én gezien worden, is waar het in het verkeer om gaat. Bij fietsverlichting zijn jongeren een belangrijke doelgroep en Politie Haaglanden controleert daarom intensief op het voeren van de juiste fietsverlichting. Tot op heden schreef de politie dit jaar al ruim 10.000 processen-verbaal uit voor het rijden zonder fietsverlichting.

Kwetsbare groep

Fietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Naar schatting zijn jaarlijks zo’n 20.000 fietsers bij een ongeval in het donker betrokken, waarvan er ongeveer 1.000 in een ziekenhuis belanden. Uit onderzoek is gebleken dat elk procent meer fietsverlichting tot effect heeft dat er 25 minder verkeersslachtoffers vallen.

Wat is goed werkende fietsverlichting?

Als het buiten donker is, is iedereen volgens de wet verplicht een goed werkende fietsverlichting te hebben. Daarnaast moet een fiets altijd zijn voorzien van reflectoren. Door de verplichte rode achterreflector, zijreflectie op de banden of in de wielen en reflectie op de trappers, is een iedereen te allen tijde zichtbaar. Reflectie alleen is niet genoeg. Een brandend achter- en voorlicht is verplicht en absoluut noodzakelijk. Een fietser zonder licht is domweg onzichtbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant