ADO keert terug op hoogste niveau

Sport 77 keer gelezen

Regio - ADO Den Haag keert na een jaar afwezigheid terug naar de Nederlandse Eredivisie. In de finale van de play-offs won ADO het beslissende duel met 2-1 van RKC Waalwijk. Het geduld van de supporters werd lang op proef gesteld, want in de 74e minuut was het ADO middenvelder Richard Knopper die de bal in de touwen kopte.

In de eerdere duels kwamen ADO Den Haag en RKC niet verder dan gelijk spel. Een week geleden was het 1-1 in Den Haag en afgelopen donderdag kwamen de ploegen in Waalwijk niet verder dan 2-2. In Brabant was Den Haag dicht bij de zege, maar negen minuten voor tijd kwamen de Brabanders langszij. De wedstrijd van vanmiddag begon twintig minuten later, omdat nog niet iedereen in het uitverkochte stadion was.

ADO Den Haag ging in deze wedstrijd vol in de aanval, maar tot goals leidde dit niet voor rust. Af een toe was er een gevaarlijke RKC counter, maar keeper Robert Zwinkels hield zijn doel schoon. Na de pauze kreeg ADO Den Haag de beste kansen, in de 74e minuut scoorde Richard Knopper eindelijk de verlossende treffer voor ADO. Hij kopte een voorzet van de hardwerkende Lex Immers in de kruising.

In de 83e minuut kreeg ADO Den Haag een terechte penalty, Yuri Cornelisse scoorde 2-0. De strafschop werd gegeven na een overtreding van Tim Bakens. Hiermee leek de strijd beslist, maar drie minuten voor tijd was het Benjamin de Ceulaer die met een schitterend afstandschot de spanning nog even terugbracht. ADO Den Haag wist de resterende tijd echter professioneel uit te spelen, waardoor zij komend seizoen in de Eredivisie uitkomen.

Beide ploegen hebben een vertrekkende trainer; Wiljan Vloet is de komende drie jaar hoofd jeugdopleidingen van PSV, terwijl RKC trainer Zeljko Petrovic komend seizoen de assistent wordt van Martin Jol bij Hamburger SV. Bij ADO Den Haag wordt voormalig VVV trainer André Wetzel komend seizoen de verantwoordelijke man. Hij neemt voormalig ADO Den Haag middenvelder Erkrem Kahya mee naar Den Haag.