Ex-DSVP trainer Advocaat wint UEFA Cup

Sport 54 keer gelezen

Pijnacker - Voormalig DSVP trainer Dick Advocaat heeft woensdagavond met zijn club F.C. Zenith Sint-Petersburg de UEFA Cup gewonnen.

In het City Of Manchester Stadium versloegen de Russen Glasgow Rangers met 2-0. Het was allerminst een zinderende finale. Vooral voor rust maakten de Rangers weinig aanstalten tot aanvallen. In de tweede helft zochten de Schotten wat meer de aanval, waardoor Zenith wat meer ruimte kreeg. In de 72e minuut kwamen de Russen op een voorsprong, doordat spelmaker Andrei Arsjavin een splijtende pass door het hart van de Schotse verdediging gaf en daarmee Igor Denisov een niet te missen kans gaf. Hierna probeerden de Schotten alsnog een gelijkspel eruit te slepen, maar in de derde minuut van de blessuretijd was het Constantin Zyrjanov die een voorzet van Fatih Tekke in het doel werkte en aan alle Schotse illusies een einde maakte.

De overwinning van F.C. Zenith Sint-Petersburg, die dit seizoen ook ploegen als Villarreal, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen en Bayern München verraste, was dik verdiend. Volgend seizoen zal F.C. Zenith Sint-Petersburg in de Champions League spelen, want zij werden ook kampioen van Rusland.

DSVP

In de periode 1981-1984 was Dick Advocaat trainer van DSVP en bleef in die periode 67 wedstrijden ongeslagen en promoveerde met de Pijnackerse club naar de hoogste klasse van de zaterdagafdeling. Hierna was de Hagenaar o.a. coach van het Nederlands elftal, PSV, Glasgow Rangers en Zuid Korea. Dick Advocaat is de zesde Nederlandse trainer die de UEFA Cup wint. Eerder wonnen Wiel Coerver (Feyenoord-1974), Kees Rijvers (PSV-1978), Louis van Gaal (Ajax-1992), Huub Stevens (Schalke 04-1997) en Bert van Marwijk (Feyenoord-2002) de UEFA Cup.