Politie: voorkom diefstal kentekenplaten

Actueel 37 keer gelezen

Delft - De politie van Bureau Delft waarschuwt eigenaren van auto’s om hun kentekenplaten beter te laten bevestigen. De afgelopen drie maanden werden er al 25 keer kentekenplaten in Delft gestolen.

In heel 2007 waren dit er 93. Gestolen kentekenplaten kunnen door de daders misbruikt worden bij het plegen van allerlei (verkeers)overtredingen zoals het rijden door rood licht en het tanken zonder betalen. Maar daders gebruiken de kentekenplaten ook voor veel zwaardere misdrijven zoals het plegen van overvallen. Dankzij de gestolen kentekenplaten, zijn de daders niet zo gemakkelijk te achterhalen. En voor de daadwerkelijke eigenaar van het kenteken heeft dit natuurlijk ook gevolgen. Want bij het onderzoek naar de gepleegde strafbare feiten, komt de politie uiteraard in eerste instantie bij de eigenaar uit. Dat is niet alleen heel vervelend voor de eigenaar van de kentekenplaten, maar ook nadelig voor het politieonderzoek. De opsporing van de daadwerkelijke daders wordt hierdoor gefrustreerd.

Preventie

Wie een nieuwe auto koopt, denkt bij de aflevering van zijn of haar nieuwe auto dat de kentekenplaten goed vastzitten. Maar de politie waarschuwt eigenaren van auto’s om niet automatisch ervan uit te gaan, dat dit ook zo is. De kentekenplaten van nieuwe auto’s worden vastgehouden door enkele kleine plastic lipjes. Hierdoor is het mogelijk dat de kentekenplaat loskomt tijdens een wat ruwe behandeling, zoals in een autowasstraat. Maar voor dieven is het ook makkelijk om de kentekenplaat met een klein voorwerp zoals een mes of schroevendraaier zo uit de houder te wippen en te stelen.

Om verlies en diefstal te bemoeilijken adviseert de politie om de kentekenplaat op een andere manier op het voertuig te laten monteren. Dit advies geldt ook voor kentekenplaten van bromfietsen, snorfietsen en motoren. De beste manier hiervoor is het laten popnagelen van de kentekenplaat op het voertuig of het gebruik van ééntoerschroeven. Dit kan men laten doen bij een garage of autodealer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant