Meer autokraken in Pijnacker - Nootdorp

Actueel 87 keer gelezen

Haaglanden - Maandag en vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur lopen auto’s de meeste kans om opengebroken te worden. Bijna de helft van alle autokraken vindt plaats tussen het middaguur en zes uur. Radio/cd-spelers zijn veruit het populairst bij autokrakers. En Volkswagen blijft het merk dat het meest wordt opengebroken.

Dit alles blijkt uit recente cijfers van Politie Haaglanden. Het aantal aangiften van autokraken of pogingen daartoe is sinds 2002 met 55 procent gedaald. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal aangiften echter met een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Aanzienlijke stijging

In de werkgebieden van een aantal wijkbureaus is sprake van een zeer aanzienlijke stijging: Hoefkade, Beresteinlaan, Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam-Voorburg. Ook opvallend zijn de stijgingen in Zoetermeer. De meeste diefstallen uit auto’s vonden in die eerste negen maanden plaats in het werkgebied van de bureaus Zoetermeer (852 stuks), Zuiderpark (836), Segbroek (661) en Scheveningen (643). In Overbosch en Westland was sprake van een daling van het aantal autokraken.

Van de 7.475 aangiften van autokraken in de eerste negen maanden bleef het in 2.278 gevallen beperkt tot een poging. Dat is 30 procent. Ruim een kwart van de diefstallen wordt gepleegd in vijftien buurten. De Schildersbuurt-West in het werkgebied van het Haagse bureau De Heemstraat voert de lijst aan, gevolgd door Kortenbos in het werkgebied van de Jan Hendrikstraat. Op de derde plaats staat de Schildersbuurt- Noord van Bureau Hoefkade. In de top vijftien staan overigens ook de Schildersbuurt-Oost en Valkenboskwartier.

De maandag is voor autokrakers favoriet. 16 Procent van de kraken gebeurt op die dag. Vrijdag (15,5 procent) en zaterdag (15 procent) volgen op korte afstand. De zondag sluit de rij. Bijna de helft van de diefstallen uit auto’s waarvan het pleegtijdstip bekend is, vindt plaats ‘s middags tussen twaalf en zes uur. Tussen zeven en negen uur ‘s avonds is er volgens die gegevens ook nog sprake van een piek. In de nachtelijke uren worden relatief weinig van deze delicten begaan.

Radio/cd-spelers

Meest favoriet bij autokrakers blijven radio/cd-spelers. Het aantal kraken waarbij een navigatiesysteem werd buit genomen, steeg eveneens fors. Tassen, computers en vergunningen blijven gewilde objecten, zo blijkt uit de analyse. Het merk Volkswagen voert in de eerste negen maanden van dit jaar de ranglijst aan van opengebroken auto’s. 18 Procent zijn types van dit merk. Opel staat op grote afstand tweede, gevolgd door Renault en Peugeot. In dezelfde periode in 2006 was dezelfde volgorde te zien.

Bij minder dan een half procent van de zaken is sprake van diefstal uit een auto die niet was afgesloten of werd er gebruik gemaakt van een valse sleutel. Bij ongeveer de helft van de autoinbraken verschafte de dader zich toegang tot de auto door een ruit in te slaan. Bij ruim eenderde werd het portierslot geforceerd.

Verslaafde mannen

Het aantal aanhoudingen van autodieven staat onder spanning. In 2007 werden er ten opzichte van 2002 zo’n 35 procent minder verdachten van diefstal uit een auto aangehouden. In 2006 werden er 217 aangehouden, in 2002 waren dat er nog 332. Het ophelderingspercentage van dit delict is derhalve laag. Het is een echt ‘mannendelict’. Van de aangehouden daders betrof het in 98 procent van de gevallen mannen. Ongeveer de helft van alle aangehouden verdachten was jonger dan 25 jaar. Bij grofweg de helft van de aanhoudingen was sprake van een verslaafde verdachte.

Maatregelen

Uit een recent uitgevoerd internationaal onderzoek blijkt dat het gebruik van camera’s in combinatie met goede verlichting een zeer effectieve manier is om diefstal te voorkomen. Met name in parkeergarages zou deze combinatie van maatregelen zeer effectief zijn. Op hotspots zou de combinatie van camera’s en verlichting samen met probleemgerichte politiezorg eveneens preventief werken. Probleemgerichte politiezorg betekent dan bijvoorbeeld gerichte surveillance op pleegtijden, samenwerking met burgers, aanpak van notoire autokrakers, de inzet van een lokauto, aanpak van heling en adviezen aan het publiek in het kader van de actie ‘Buit eruit’. Auto-inbraken zijn niet altijd te voorkomen, maar u het kunt het de potentiële auto-inbreker wel lastiger maken. Kijk voor preventie-adviezen op deze website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant