Snel 4-sporigheid Den Haag - Rotterdam

Regio 14 keer gelezen

Regio - De spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam moet zo snel mogelijk helemaal viersporig worden. Dit stelt het Algemeen Bestuur van het stadsgewest Haaglanden in een motie, die in de vergadering van vorige week unaniem is aangenomen.

De motie roept het dagelijks bestuur van het stadsgewest op om de noodzaak van viersporigheid door het Rijk erkend te krijgen en de uitvoering ervan te versnellen.

Het stadsgewest is voorstander van extra sporen om het knelpunt tussen Rijswijk en Schiedam – een van de grootste in het openbaar vervoerssysteem van de Randstad – op te lossen. Haaglanden juicht de ambitie toe van de minister van Verkeer en Waterstaat, die met het Urgentieprogramma Randstad (UPR) de economische positie, de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de Randstad wil versterken. Viersporigheid tussen Rijswijk en Schiedam is één van de projecten in het UPR. Naar de mening van het Algemeen Bestuur – het hoogste bestuursorgaan van het stadsgewest – gaat de uitvoering echter niet snel genoeg. Ook heeft het rijk te weinig extra geld ter beschikking gesteld om de plannen te realiseren.

Minister Eurlings van V&W heeft onlangs wel aangekondigd € 40 miljoen extra te willen uittrekken voor de bouw van de spoortunnel in Delft, die in 2009 begint. Dit extra geld is bestemd om de tweede tunnelbuis te ontgraven, waarin ruimte komt voor een verdubbeling van het aantal sporen. De minister heeft echter nog geen beslissing genomen om die extra rails aan te leggen. Een besluit daarover wordt eind februari 2008 verwacht, op basis van de uitkomsten van de landelijke markt- en capaciteitsanalyse (LMCA) voor het spoor.

De motie – ingediend door de Delftse delegatie – vraagt het dagelijks bestuur van Haaglanden om alles in het werk te stellen om uitvoering van de spoorverdubbeling, inclusief de tunnel in Delft, in een stroomversnelling te brengen. Het stadsgewest moet erop aandringen dat het rijk zoekt naar creatieve oplossingen voor een mogelijk financieringstekort dat kan optreden als de plannen versneld worden uitgevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant