Aparte hobby: bandstemmen opnemen

Actueel 360 keer gelezen

Pijnacker – Michel van Akkeren uit Pijnacker houdt er een bijzondere hobby op na: hij spreekt met het hiernamaals. Via stemmen die hij opneemt op een speciale recorder en vervolgens afluistert, stelt hij in contact te komen met overleden personen en deze ook echt te horen. Is er meer tussen hemel en aarde? Wij zochten Michel thuis op.

In de hoek van zijn woonkamer staat de ‘contactmachine’, een computer met een speciaal opnameprogramma en een microfooninstallatie. Sinds de jaren tachtig voert Van Akkeren gesprekken met gene zijde. “In ben enthousiast geraakt door een goede vriend van mij. Hij liet mij een videoband zien waarop de Haagse bandstemmenspecialist Branton de Geus gesprekken voerden met overledenen. Het boeide me, maar was natuurlijk ook sceptisch.” Van Akkeren ging zelf ‘aan de slag’. Hij kocht een oude bandrecorder en begon vragen te stellen. “Is hier iemand? vroeg ik. En tijdens het terugluisteren van de band hoorde ik iemand ‘Muis’ roepen, dat was de stem van mijn vader. Muis was een bijnaam die mijn vader gebruikte. Opmerkelijk dus, en ik was meteen verkocht.”

Geen spelletje

“Het is absoluut geen spelletje”, zegt Michel. “Als je geestelijk niet erg sterk in je schoenen staat, of een nerveus en gespannen persoon bent, kies dan een andere bezigheid.” Zo kreeg de bandstemmenhobbyist in het verleden vanaf ‘de andere kant’ een mannenstem te horen die tegen hem zei: “dit is geen spelletje”. Michel tovert met wat klikkunsten op de muis het programma op de monitor en laat de bewuste woorden horen. Er lijkt inderdaad iemand deze vier woorden te spreken, maar het is erg moeilijk te verstaan. De Pijnackenaar heeft daar een verklaring voor: “Dat komt omdat de mensen met wie ik spreek geen strottenhoofd meer hebben, de ziel communiceert op een aparte manier, er zijn geen stoffelijke stembanden meer.” Van Akkeren komt van alles tegen tijdens zijn gesprekjes die hij ongeveer een keer per week voert. Hij zegt zelfs contact te hebben gehad met Prins Bernhard en André Hazes. “Dat zijn mooie momenten!”

Op de foto

Naast bandopnames heeft Michel nog een andere bijzondere bezigheid. Op foto’s die hij maakt verschijnen vaak onverklaarbare figuren. “In het Balijbos in Pijnacker heb ik een aantal foto’s gemaakt. Bij het terugkijken van de beelden zag ik plots het hoofd van een man boven een sloot zweven.”

Bewijsdrang heeft hij niet en een verklaring evenmin: “Je hoort wat je hoort en ziet toch wat je ziet.” Hij zegt teveel te hebben meegemaakt om het af te doen als een fantasiebeeld, zoals het herkennen van figuren in de wolken.

De volgende foto verschijnt op het beeld: een oud vrouwtje is te zien in het raam van een kasteel. Angstig vindt hij het niet: “Telefoneren met de dodenwereld gaat gewoon iets verder en anders dan onze techniek op aarde, en als ik met familieleden spreek dan denk ik gewoon, toen ze nog in leven waren communiceerden ik ook normaal met ze. Nu op een iets andere manier, maar het is voor mij hetzelfde.”

Uiteraard doet hij ook in het bijzijn van de redactie een poging. Hij draait aan de frequentiezoeker van de radio en vraagt: “Hallo is daar iemand? Martijn staat naast mij, kunnen jullie dat zeggen?” het lijkt even stil op de lijn, maar tussen de ruis door is iets van een zoemende ‘ijn’ te horen… “Het geeft stof om over na te denken”, zegt Van Akkeren.

Website

Op zijn website www.mivak.com (helaas uit de lucht) heeft Michel de ‘gesprekken’ online gezet en ontvangt tientallen mailtjes per week. “Met minderjarigen en labiele mensen ga ik er niet in verder, maar als iemand een ervaring wil delen of meer wil weten, dan sta ik daar voor open.” Volgens de hobbyist zijn er in Nederland heel veel mensen actief die stemmen opnemen en wereldwijd naar schatting duizenden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant