Eerste kerk op Ypenburg geopend

Regio 70 keer gelezen

Ypenburg - Zaterdag is op Ypenburg in Den Haag de kerk ‘De Toevlucht’ geopend in aanwezigheid van burgemeester Deetman. Zondag is de kerk in gebruik genomen met de viering van de eerste Adventszondag in aanwezigheid van ds. Bas Plaisier van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland.

Bij de opening sprak burgemeester Deetman zijn blijdschap uit over het feit dat hij in zijn laatste maand als burgemeester van Den Haag nog een nieuwe kerk mag openen. “Het maakt Ypenburg een klein beetje meer af en is van essentieel belang voor de wijk. Toen ik begon als burgemeester in Den Haag moest ik gelijk in mijn eerste maand al de kerk sluiten waar ik zelf een emotionele binding mee had en sindsdien zijn er alleen maar meer kerken gesloten.”

De protestantse wijkgemeente op Ypenburg is een jonge gemeente en ds. Plaisier wenste de ‘pioniers’ dan ook veel succes in hun nieuwe, eigen kerkgebouw. De afgelopen acht jaar is voor de kerkactiviteiten gastvrij gebruik gemaakt van ruimtes in basisschool ‘De Vlieger’ en ‘Lyceum Ypenburg’. Het kerkgebouw is niet alleen voor de eigen leden van de kerkelijke gemeente, maar staat open voor alle bewoners van Ypenburg. De kerk kan een oriëntatiepunt zijn voor alle bewoners van Ypenburg die net als vroeger de wijk een ‘ziel’ kan geven.

De kerk van de protestantse gemeente Nootdorp-Ypenburg maakt onderdeel uit van het wooncomplex ‘De Vliegenier’ dat ontwikkeld is door de Stichting Woonformatie Ypenburg/CERES-projecten. In dit complex zijn naast 100 wooneenheden ook dienstverlenende functies onderbracht zoals een basisschool, een kinderdagverblijf, een gezondheidscentrum, een consultatiebureau, een zorginstelling en de kerk.

Het kerkgebouw is ontworpen door HDZ-architekten uit Delft en ziet er niet uit als de standaard kerk met klokkentoren. Volgens architect Kaspar Zinsmeister was men bij het ontwerp verbaasd dat een nieuwe kerk werd ‘weggestopt’ in een wooncomplex terwijl in het centrum van Ypenburg alleen ‘koopkathedralen’ staan. “Het is ons toch gelukt om ‘De Toevlucht’ een stralend ikoon te laten zijn op het kruispunt van wegen bij de ingang van de wijk Ypenburg. Van buiten oogt het gebouw streng en stedelijk maar binnen vriendelijk door het samenspel van licht en kleur. De eigentijdse glas-in-lood ramen vormen een abstracte boom die staat voor groei en standvastigheid als een verbintenis tussen hemel en aarde.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant