De innerlijke vaart van Ypenburg

Actueel 120 keer gelezen

Nootdorp - Beeldend kunstenaar en filosoof Arjen Nolles kent een grote fascinatie voor ‘wonen’ als tijdsbesteding van de moderne mens. Hiervoor registreert hij gedurende een half jaar interieurs in Ypenburg. Hij doet dit vanuit kunsthuis 7X11 (onderdeel van Heden). De opnamen worden samengevoegd tot een video-installatie en zullen in de weekenden van 11 en 12 en 18 en 19 januari te zien zijn in 7X11.

Ypenburg. Rijen van gelijksoortige woningen, casco's die de bewoners willig ter beschikking staan om er hun geïndividualiseerde omgevingen in te scheppen. Het wonen is voor de moderne mens echt 'werken' geworden; er moet gewerkt worden aan een thuis dat de eigen identiteit reflecteert. Mensen ontlenen hun identiteit steeds minder aan de stad of wijk waar zij wonen. Identiteit wordt ontleend aan wereldwijde netwerken van vrienden, merken, tijdschriften, soaps en televisieprogramma’s. Woonplaatsen zijn inwisselbaar geworden en iedereen komt 'overal' vandaan. Tijd en plaats spelen een steeds minder beperkende rol door de vele reismogelijkheden en de mogelijkheid direct met mensen over de hele wereld te communiceren via de telefoon en internet.

Arjen Nolles (1972) was altijd inwoner van kleine dorpen en historische stadskernen, voor hem is Ypenburg onbekend terrein en daarom des te interessanter. Inwoners ontlenen hun identiteit niet aan Ypenburg, maar omgekeerd, de vinex-locatie Ypenburg ontleent haar identiteit aan haar inwoners. Deze identiteit moet gezocht worden in de interieurs, niet in het exterieur. En die identiteit zal veranderen met de identiteit en de smaak van de bewoners. Nolles noemt dit de innerlijke vaart van Ypenburg.

Videoprojecties in 7X11

Wat Arjen Nolles als kunstenaar en filosoof aantrekt in de 'artist in residence' vorm in Ypenburg is dat hij in de gelegenheid gesteld wordt zelf een lege woning 'casco' te betrekken. Zijn plan behelst het 'wonen' zelf actief uit te oefenen. Een interieur te verzamelen dat zijn eclectische wereldbeeld reflecteert en tegelijk een beeld schetst van hoe mensen in Ypenburg wonen. Daartoe gaat hij bij buren en andere bewoners op bezoek, legt interieurs op video vast, om zo interieurs te verzamelen. Deze interieurs projecteert hij op de muren van zijn eigen casco. Het eindresultaat is een woonhuis met vele filmprojecties die samen een volledig interieur weergeven. Het blijft echter een interieur in projectievorm, dat daardoor een zekere distantie in tact laat, een zogenaamd imaginair interieur.

Serie openbare gesprekken in 7X11

Voor dit kunstproject voert Arjen Nolles een aantal openbare gesprekken, de eerste is op zondag 9 december om 16.00 uur in 7X11 met Daniël Broersma (onderzoeksmedewerker Economisch Sociale Geschiedenis Rijksuniversiteit Groningen), die bestudeerde hoe, op basis van geromantiseerde herinneringen, een besef van regionale herkomst wordt ontwikkeld. Alle informatie over de thema’s en gesprekspartners van de openbare gesprekken en de videoprojecties is te vinden op: www.7X11.nl.

Locatie

7x11 is gevestigd in een nieuw herenhuis op de vinex-locatie Ypenburg, het voormalige vliegveld. 7x11 het huis wordt wisselend gebruikt door kunstenaars die projecten realiseren in Ypenburg als woon, werk of presentatie ruimte. 7x11 de site bericht over de projecten in Ypenburg en documenteert de deelnemende kunstenaars. Als virtueel huis omvat het een zich uitbreidend aantal kamers waarin diverse kunstenaars wisselend hun werk tonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant