Bestrijding gladheid in de gemeente

Gemeente 164 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Met de winter op komst is het goed om te weten hoe de gladheidbestrijding in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is geregeld.

De bestrijding van gladheid is zeer arbeidsintensief en wordt bij nacht en ontij uitgevoerd door medewerkers van de afdeling Wijkbeheer. Bij het bepalen van de te strooien wegen, fiets- en voetpaden zijn afwegingen gemaakt tussen milieu, veiligheid, snelheid en kosten. Belangrijk uitgangspunt is dat binnen ongeveer 500 meter van de woningen in de bebouwde kom een gestrooide weg en/of fietspad is. Inwoners kunnen voor eigen gebruik een kleine hoeveelheid strooizout ophalen bij het afvalbrengstation aan de Molenweg in Nootdorp (tijdens kantooruren).

Voor het strooien van de wegen en fietspaden geldt het volgende. Gestart wordt met het strooien van de hoofdroutes (wegen en fietspaden) en de busroutes, in totaal ongeveer 150 kilometer. De routes zijn zo samengesteld dat deze binnen drie uur na alarmering zijn gestrooid. In verband met de verkeersdrukte wordt bij voorkeur gestrooid buiten de spits. Na de hoofdroutes komen de schoolroutes, de omgeving van de weekmarkt en de voetgangersgebieden aan de beurt. Op de website www.pijnacker-nootdorp.nl vindt u een kaart met de strooiroutes en een overzicht van wegen en fietspaden onder Wonen > Verkeer en vervoer > Straatbeeld en werkzaamheden > Gladheidbestrijding.

Provinciale strooiroute

Met de provincie Zuid-Holland zijn afspraken gemaakt over het strooien van de doorgaande wegen. Hoewel de gemeente verantwoordelijk is voor de bestrijding van gladheid op delen van de Oost- en Westlaan, Klapwijkseweg, Katwijkerlaan, Vlielandseweg en Delftsestraatweg, neemt de provincie deze wegen in haar strooiroute mee. De gemeente heeft voor de gladheidbestrijding een abonnement bij Weer-Online. Dit bedrijf geeft specifieke informatie over mogelijke gladheid in de regio en neemt contact op met de gemeente wanneer ijzel en sneeuwval wordt verwacht. Ook wordt de gemeente geïnformeerd door de Provincie en Rijkswaterstaat op het moment dat zij uitrukken voor een preventieve strooironde. Ondanks alle informatie kan het vooral bij licht vriezend weer plaatselijk zeer glad worden. Hiertegen is niet te strooien. Het blijft dus altijd oppassen.

Effect

Op wegen met relatief veel verkeer is het effect van strooien snel te merken. Op wegen met minder verkeer en fietspaden duurt dit langer. Strooizout heeft het meeste effect rond het vriespunt. Bij lagere temperaturen en veel sneeuwval neemt het effect snel af. Bij een temperatuur van ongeveer -9°C is de werking van strooizout bijna nihil. Per strooironde wordt ongeveer twaalf ton zout gebruikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant