Antikrakers bewaken het Witte Huis

Actueel 104 keer gelezen

Pijnacker – Sinds twee maanden is er weer activiteit waarneembaar in het Witte Huis op het Raadhuisplein in Pijnacker. In de strijd tegen vandalisme en kraken heeft projectontwikkelaar ABB via Ad Hoc, een organisatie gespecialiseerd in het tijdelijk beheer van leegstaand onroerend goed, gezorgd voor bewoning van het oude gemeentekantoor.

Het concept van Ad Hoc is simpel. De huurders houden een oogje in het zeil en geven schade aan het pand door. Daarvoor terug krijgen ze een ruimte tot hun beschikking voor een lage huurprijs (ongeveer 165 euro per persoon, per maand).

Sascha en Patrick, beiden 28 jaar, zijn de nieuwe bewoners van het Witte Huis. Patrick is een ervaren antikraker. “Overal heb ik gezeten. In een slooppand in Leidschendam en mijn laatste kraakervaring was in de ‘Pelgrimshoeve’ in Zoetermeer”, vertelt de van oorsprong Zoetermeerder. Voor Sascha is het nog een groot avontuur. “Gelukkig ken ik Patrick al een tijdje, dus ik ben heel blij dat we nu bij elkaar zijn geplaatst. Je zit toch in een groot pand en dan is het fijn als er iemand is die je kent.” De ‘krakers’ hebben niet bewust gekozen voor deze vorm van onderdak en dromen dan ook om op een dag een echt huis te betrekken. “Dat eeuwige verhuizen en nooit weten wanneer je weer met al je spullen kunt vetrekken is best vermoeiend”, zegt Sascha.

Vergaderzaal

In de vergaderzaal van het toenmalige college is nu een huiskamer geïmproviseerd. Door middel van wat kleurrijke doeken die zijn opgehangen, vergeet je de heftige discussies die hier in het verleden plaatsvonden. Achterin de zaal, waar vroeger de burgemeester zat, staat nu een noodkacheltje, een bankstel en een tafel. In een andere vergaderkamer is een slaapkamer ingericht. Sascha heeft zijn draai helemaal gevonden in Pijnacker. “Als je een paar keer bij de bakker bent geweest, herkennen ze je de volgende keer gewoon. Maar integratie in een dorp blijft altijd moeilijk.” Sascha en Patrick geven enthousiast een rondleiding. Het verval van het ooit zo statige pand is duidelijk te zien. In de kelder waait er straatafval in het rond en de mooie vloer vertoont scheuren. In een kast, diep in de kelder, staat in een hoekje en onder een dikke laag stof, een oude fles wodka, waarschijnlijk ooit als relatiegeschenk cadeau gedaan aan de gemeente.

Spoken

De Zoetermeerders zijn niet bang uitgevallen, maar het was voor Sascha de eerste dagen toch even wennen. “Een vriend van mij heeft gezien dat er ’s nachts een deur heel langzaam open en dicht ging, maar verder doet me dat weinig. Zolang er licht is in de lange gangen vind ik het prima!”

De heren hebben nog geen idee hoelang ze in het Witte Huis mogen blijven. “Als het zover is dan krijgen we dat van ons contactpersoon bij Ad Hoc te horen en moeten we binnen vier weken verkassen. We zijn voorlopig heel blij dat we hier een goede plek hebben gevonden op een wel heel bijzondere locatie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant