Nieuwste cijfers hoeveiligismijnwijk

Regio 36 keer gelezen

Haaglanden – Vanaf donderdag 15 november zijn de nieuwste criminaliteitscijfers te zien op de cijfersite van Politie Haaglanden www.hoeveiligismijnwijk.nl. De site is dan bijgewerkt met de cijfers uit het derde kwartaal (juli-september) van 2007.

Maak het ze niet gemakkelijk

Opvallend in de eerste negen maanden van het jaar in regio Haaglanden is de daling van het aantal aangiften van berovingen op straat (van 893 in 2006 naar 727 in dezelfde periode dit jaar) en bedreigingen (1.951 vorig jaar, vergeleken met 1.821 over dezelfde periode in 2007). Een minder positieve tendens is waar te nemen in de cijfers met betrekking tot diefstal uit voertuigen. Daar deed zich een aanzienlijke stijging voor, van 5.926 aangiften in januari-september 2006 tot 7.475 over dezelfde periode dit jaar. Eén van de verklaringen hiervoor kan liggen in het nog steeds toenemende gebruik van navigatiesystemen.

De politie benadrukt daarom nogmaals hoe belangrijk het is alle aanwijzingen naar de aanwezigheid van een navigatiesysteem geheel uit het zicht te verwijderen. Denk daarbij ook aan de afdruk die de zuignap van het navigatiesysteem op de voorruit kan achterlaten. Om de pakkans van deze criminelen te verhogen voert Politie Haaglanden analyses uit van de locaties, tijdstippen en werkwijze van de diefstallen. Die resultaten worden vervolgens gebruikt om te beslissen waar en wanneer bijvoorbeeld verscherpt gesurveilleerd wordt of bijvoorbeeld de ‘lok-tomtom’ wordt ingezet.

Innovatieve site

De website van Politie Haaglanden bestaat sinds april 2006 en publiceert de aangiftecijfers van twaalf misdrijven. Burgers kunnen op de site met enkele muisklikken zien hoe het gesteld is met de objectieve veiligheid in hun eigen buurt. De politie wil onder andere middels deze site burgers (meer) betrekken bij het veiliger maken van de regio. Daar hoort bij dat zij kunnen meepraten over de prioriteiten in de buurt.

Politie Haaglanden verzorgt op 22 november een ‘best practice’ presentatie over de site op een landelijke congresdag voor vertegenwoordigers van alle politiekorpsen in Nederland. Zo wordt kennis binnen de korpsen gedeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant