Collecte Reumafonds van start

Actueel 45 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp/Lansingerland - Het Reumafonds start binnenkort met de jaarlijkse collecte in uw regio. Ruim 60.000 vrijwilligers gaan van 9 t/m 15 maart met een collectebus langs de deur om geld in te zamelen voor de reumabestrijding.

Dat is hard nodig, zeker nu uit onderzoek in samenwerking met TNO blijkt dat reuma een volksziekte is. Eén op de vijf mensen in Nederland boven de twintig jaar heeft reumatische klachten.

Geen beeld van reuma

Mensen hebben geen idee hoe vreselijk het is om te leven met reuma. Reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd verschillende aandoeningen aan spieren en gewrichten. Reuma is grillig en kan 24 uur per dag voor veel lichamelijke ellende zorgen. Je ziet het vaak niet aan de buitenkant en nog steeds heerst de gedachte dat de ziekte alleen bij oude mensen voorkomt. Het tegendeel is waar: tweederde van alle mensen met reuma is jonger dan 65 jaar en is arbeidsproductief. De kosten aan zorg en ziekteverzuim; zo’n 13 miljard euro per jaar. Kortom: reuma is een veel groter probleem en een ernstigere ziekte dan we allemaal denken.

Verontrustend

Omdat het Reumafonds geen subsidie krijgt van de overheid is het geld dat met de jaarlijkse collecte wordt opgehaald hard nodig voor goed onderzoek en de ontwikkeling van medicijnen om reuma zo snel mogelijk de wereld uit te helpen. Het onderzoek in Nederland is inmiddels van hoog niveau. Nederlandse reumatologen behoren tot de besten ter wereld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant