Informatieavond over dyslexie in bieb

Actueel 53 keer gelezen

Pijnacker - Dinsdag 12 februari werd er in de bibliotheek van Pijnacker een informatieavond gegeven over verschillende hulpmiddelen die er bestaan voor dyslectici, zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs. Maar ook voor privé-gebruik. Het zaaltje aan de Julianalaan zat helemaal vol, waardoor het meteen duidelijk werd dat dyslexie vaak voorkomt en de nodige problemen met zich meebrengt.

Dick Schaap, dyslexie-ICT adviseur van Lexima in Noordwijk vertelde aan het begin van de avond meteen dat hij geen dyslexie expert is, maar een dyslexie ict-expert. “Wij dragen als bedrijf ons steentje bij aan de ontwikkeling op het gebied van taal en lezen, voor kinderen en volwassenen.” Met de praktische instrumenten en apparaten van Lexima wordt het lezen en schrijven een stuk aangenamer, zo bleek tijdens de presentatie van Schaap.

Speciale computerprogramma’s en software werden gepresenteerd. Zoals de ReadingPen, Spika voorleeshulp, Daisy-rom, Woordenhaai, Cijferhaai, Skippy woordvoorspeller en Klankie. “Het is de bedoeling dat deze avond een handvat biedt aan mensen die aan het onderzoeken zijn welke ondersteuning er voorhanden is voor henzelf of voor hun dyslectische kind”, aldus de vertegenwoordiger van Lexima. Een veel gestelde vraag was of kinderen niet lui worden van al die hulpmiddelen, die geheel zelfstandig teksten lezen- en opschrijven. “Dat is onzin, als je slechtziend bent, krijg je een bril en mensen die doof zijn krijgen een gehoorapparaat. Waarom zouden Dyslectici dan geen hulpmiddelen mogen gebruiken? Daarnaast stimuleert het de gebruikers enorm!”

Zowel de bibliotheek van Pijnacker als de bibliotheek van Nootdorp beschikt over een zogenoemd Makkelijk Lezen Plein, waar materialen geleend kunnen worden die speciaal geselecteerd zijn voor kinderen van acht tot dertien jaar met leesproblemen. Bovendien is er in Pijnacker sinds kort ook een 4You-plein, gericht op jongeren met leesproblemen vanaf dertien jaar. Voor informatie over de hulpmiddelen van Lexima kun je terecht bij elke bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant