Wandeling Nacht van de nacht

Algemeen 36 keer gelezen

Regio - De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) houdt aanstaande zaterdag 27 oktober een wandeling in het kader van de Nacht van de nacht. Belangstellenden worden uitgenodigd om 20:00 uur te verzamelen bij station Delft Zuid. De wandeling gaat via Tanthof naar het Abtswoudse Bos. Inlichtingen via (015) 261 00 48 of via afd.RegioDelft@knnv.nl.

Nederland is een van de meest verlichte landen van Europa. De belangrijkste toepassingen van verlichting zijn assimilatiebelichting in kassen, sportvelden en openbare verlichting. Negatieve effecten zijn: licht- en energieverspilling, ontregeling van de natuur, aantasting van gezondheid en verstoring van het nachtelijk landschap.

Ontregeling natuur

Geert van Poelgeest van de KNNV: “Uit onderzoek blijkt dat verlichting negatieve effecten op dieren heeft. Omdat meer dan 50% van de dieren 's nachts actief is, heeft licht een grote impact. Veel dieren worden aangetrokken of juist afgestoten door licht. Dit zorgt voor versnippering van leefgebieden, maar ook voor een grotere kans om ten prooi te vallen aan andere dieren. Een mooi voorbeeld zijn de vele insecten die om een lamp heen draaien. Desoriëntatie kan leiden tot uitputting. De sterke teruggang van de insectensoorten wordt door een aantal onderzoekers dan ook vooral aan verlichting geweten. Een ander belangrijk effect is het ontregelen van de biologische klok. Dit dagelijkse ritme wordt gestuurd door licht en donker. Onnatuurlijke verlichting kan de biologische klok verstoren. Vogels gaan bijvoorbeeld eerder zingen, eerder of later paren, nesten bouwen of trekken. Dit beïnvloedt de overlevingskansen van de soort.”

Verstoring nachtelijk landschap

Duisternis is een oerkwaliteit, net als stilte. "Net alsof er altijd een opgaande zon is." Ook de aanblik van de sterrenhemel is voor veel mensen een waarde op zich. Bij een volkomen natuurlijk donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Door de verhoogde hemelhelderheid zijn er in steden nog slechts 50 sterren zichtbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant